2024-01-09
朋友介绍左一间好食嘅砂锅粥,是晚见凉凉地,就去试下先。地点在大角咀内街,都有啲难揾,而且附近好静,唔讲真系唔知呢度有野食呀😌餐厅六点先营业,我地早左到,店员示意可以到店内坐住睇餐牌先,厨房就快ready㗎啦。⭐干锅田鸡先来一份干锅田鸡,辣野啱哂送粥嘛,虽然好多辣椒,但其实食落只系微辣,一口接一口完全无难度,呢个辣度我觉得啱啱好😋田鸡肉质鲜味,蛙身几大啖啖肉,好正㖞🤤⭐椒盐九肚鱼再黎一份椒盐九肚鱼,香口野同样啱哂送粥,炸浆没过厚,外层酥脆,内边的鱼肉嫩滑,入口即溶,加上蒜香辣椒香真系劲正😍⭐招牌砂锅粥(细)最后就系主角砂锅粥,加了蚝仔、干瑶柱、咸蛋、皮蛋,另外粥底本身有姜丝、冬菜、葱花等,蚝仔鲜甜,瑶柱咸香,加埋咸蛋皮蛋真系色香味满分🤤同埋细锅都好大锅,两个人食一人分到五碗,饱到上心口😆食物好食又足料,环境靓靓好坐立。唯一唔明系收$10茶芥/位,但只有碟花生小食,水都系要问先有,如果有壶茶就完美了😎
⭐干锅田鸡
⭐椒盐九肚鱼
⭐招牌砂锅粥(细)