2019-06-04
我都几钟意食辣野🌶,不过朋友就相反唔系太好食辣。于是我事前就上网先揾一揾有啲咩食,咁岩就揾到依一间火锅店有麻辣鸳鸯锅仲发现原来呢一间二家姐都出晒名,佢标榜系冇味精,冇老油。咁我地就去试吓!去到佐敦文英街会见到左右有两间分店嘅,咁我哋就去咗比较大啲𠮶一间。一入到去见到啲装修好有心思同古式中国风味,而且店员仲会着住类似唐装,好match 个装修!另外佢仲好细心有个篮系张台下面,比客人放衫🧥同手袋👜避免阻住食野同吸味!🙊我哋坐低左就叫咗一个鸳鸯锅,锅外边系麻辣而中间有个药膳汤。至于配菜,我哋就叫咗濑尿虾墨丸🦐,呢个真系几特别,因为佢系将啲墨鱼滑🦑包住成只赖尿虾,爽口弹牙,仲好鲜味!仲估唔到佢有个怀旧陈皮鱼蛋,就系我哋以前细个系街边食𠮶啲细细粒鱼蛋,放系个火锅渌渌下又几好食!👍🏻仲有叫咗肥牛🐮,乌冬,同小汤包。小汤包相对就要渌得耐少少,佢唔系平时𠮶啲薄皮小笼包,因为佢要放喺火锅度,所以个皮比较厚先唔会爆开。🙊大约我哋两个人食咗五百蚊已经劲饱!最后仲去左个厕所参观下,因为先前上网睇过话佢有个黄金厕所,虽然我哋唔使去厕所,但忍唔住都入去𥄫𥄫!又真系装修得几华丽㖞!
去到佐敦文英街会见到左右有两间分店嘅,咁我哋就去咗比较大啲𠮶一间。 一入到去见到啲装修好有心思同古式中国风味,而且店员仲会着住类似唐装,好match 个装修!另外佢仲好细心有个篮系张台下面,比客人放衫🧥同手袋👜避免阻住食野同吸味!🙊
我哋坐低左就叫咗一个鸳鸯锅,锅外边系麻辣而中间有个药膳汤。