2023-02-08 327 浏览
一向喜欢古色古香古物嘅我,有时喜欢闲逛上环古董街,喺呢度可以发掘到唔同特色嘅奇珍异品~ 话说最近又俾我发掘到一间高质日式串烧店啦~呢间串烧店叫✨仟穆~ 位于摩罗上街~ 只要细心看看就容易见到,店外的大窗户与旁边紧闭的大门形成强烈对比~ 店内是传统深式的串烧店设计,9成吧枱设计,让顾客与串烧师傅有交流!餐牌上主要都系各式各样的串烧,当中焼鸟(やきとり)仲多达12款,最特别嘅系佢有串烧嘅厨师发办,就order呢个嚟睇吓点样有咩特色啦!店员先放上餐前小食烤鳕鱼脆片,淡淡原味香脆可口!🔹厨师の选 - 八包含8款串烧,沙律、煮物、鸡汤乌冬、甜品🥗沙律盛载得满满嘅沙律,沙律菜新鲜好味,又colorful又fresh! 好开胃呀!🍲煮物是日主文系清酒煮蚬,汤底清甜、味道香浓,蚬肉新鲜肥美~▪️ 烧黄油鸡脾肉黄油鸡的肉质比普通鸡肉更加香甜,😁入口鲜嫩多汁!好好味!▪️烧白鳝食紧鸡髀肉嘅时候我哋已经闻到烧白鳝嘅香味啦!烧白鳝一定系连埋鱼皮去烧、鱼皮脆卜卜、鱼肉新鲜弹牙~ ▪️烧鸡胸软骨平时已经好钟意食鸡软骨,鸡胸软骨爽脆度高,👍🏻相比起鸡软骨咬落更软~ 我自己就好钟意啦!▪️烧鸡心平常抗拒鸡肉脏的我,为咗唔辜负

店员先放上餐前小食烤鳕鱼脆片,淡淡原味香脆可口!
烤鳕鱼脆片

🔹厨师の选 - 八
包含8款串烧,沙律、煮物、鸡汤乌冬、甜品

🥗沙律
沙律

🍲煮物
是日主文系清酒煮蚬,汤底清甜、味道香浓,蚬肉新鲜肥美~

▪️ 烧黄油鸡脾肉
黄油鸡的肉质比普通鸡肉更加香甜,😁入口鲜嫩多汁!好好味!

烧黄油鸡脾肉

▪️烧白鳝
烧白鳝

▪️烧鸡胸软骨
烧鸡胸软骨

▪️烧鸡心
平常抗拒鸡肉脏的我,为咗唔辜负师傅的美意😂就破例试试这个鸡心~ 鸡心肉味道偏浓郁,口感介乎柔软同偏硬之间,都几得意~
烧鸡心

▪️烧牛舌
牛舌厚薄适中,
以盐同黑椒调味,肉质超柔软🤤我同朋友都大赞呢!
烧牛舌

▪️免治鸡肉棒
😍我至爱item之一!食串烧必点!嫩滑鸡肉中藏有鸡软骨带来的双重口感,加上特制酱油同日本兰王蛋黄,yummy😋
免治鸡肉棒

▪️烧秋葵
系我食过咁多间串烧店中、最好食嘅烧秋葵!师傅加上特制甜牛油去烧,
食落一啲都唔干仲好Juicy!
烧秋葵

▪️焦糖车厘茄
又系呢度嘅得意杰作!
感觉有啲似以前嘅冰糖葫芦,车厘茄大粒兼甜度高~
焦糖车厘茄

🍜鸡汤乌冬
汤底超极鲜味浓郁!师傅用上大量鸡骨等材料以8小时精心熬制而成!😍乌冬幼滑无比! 真心好食过好多出边打正旗号食鸡汤乌冬/拉面店!😆忍唔住饮晒成碗汤呀!

鸡汤乌冬

🍡芝麻大福、蕨饼两种
到最后甜品时间~ 2者皆口感烟韧,食落唔会太甜~ 为这餐作出完美总结!
芝麻大福、蕨饼两种

最后一赞系师傅及店员都有礼,又会经常主动为我们加茶~ 未试过串烧Omakase嘅你一定要嚟试下啊!

2023-01-26
烤鳕鱼脆片