2020-06-20
上次食过一间新派o既粉面,今次试番间传统的。位于界限街桥底,佢o既门面同内里装修都带点古雅,外面用上大牌木牌匾,里面o既墙身描上秀鸟同梅花o既彩绘,一半o既座位系圆形云石台,碗碟仲系好靓o既公鸡碗,会唔会令你联想到古时o既中式茶寮呢﹖我一般第一次帮衬一间茶餐厅,一定会叫一杯热奶茶,以佢o黎做水准,再决定系咪长期帮衬。从一杯奶茶,你会能看出餐厅o既「品格」——会否太悭唔舍得落奶、一次冲定几杯或者侍应serve 得太慢令到杯茶唔够热等等。中式粉面都系一样,我喜欢拣云吞面做指标。所以我写o左一碗云吞墨丸面($35),要幼面。面条食落爽口,汤底都系一般碱水面o既根基,不过饮落唔咸。另外个人仲钟意加少少红醋,微微酸更让人开胃。主角云吞,唔系我食过最大只的,但系虾味同新鲜度都唔错。台上有款豆瓣酱,佢辣度唔高,用o黎点云吞同墨鱼丸都能达到提鲜作用。另外试o左一客小食炸牛丸($29)。炸鱼皮或者炸云吞呢d 都常见,但炸牛丸真系比较少遇到。d 丸肉质实净肉地,比就咁水煮牛丸会多o左种油香,趁热食更佳。下午茶时段叫一个面加饮品/油菜补$6,叫o左热红枣蜜,系清甜o既一杯。后来唔够喉,再写多o左一杯冻柑桔(
下午茶时段叫一个面加饮品/油菜补$6,叫o左热红枣蜜,系清甜o既一杯。后来唔够喉,再写多o左一杯冻柑桔($11),甜中带咸,清凉解渴。