2015-10-27 322 浏览
自从远走到澳洲多个月之后, 食惯左所谓澳洲食物, 什么牛奶, 芝士, 汉堡, 牛肉......等等, 但一回到港的我, 最怀念香港既美食, 特别系作为九龙城地胆, 泰国野真系阔别多时, 朋友有见及此, 特意安排今晚呢餐welcome dinner俾我, 老老实实九龙城泰国野最出名既黄珍珍, 小曼谷同街市, 前两者性价相对较低, 街市系抵食既, 可惜系太嘈地方冇咁干净咁啰 朋友仔发掘呢间泰象馆, 一进去, 地方唔系好大, 胜在光猛干净, 又有电视睇 XDDD打开餐牌, 有选择恐惧症既你, 不妨可以考虑下佢地既套餐, 但嘴馋的朋友仔话要自己发版咁话 先来一个生虾刺身, 一碟有六件, 肉眼睇好大只下, 食落去未够爽口, 好彩个辣酱汁够哂惹味啦~再来一个柚子沙津, 柚子微酸带甜, 加上葱花虾米仔洋葱丝等配料, 虽则是平淡没惊喜, 亦不失为一道开胃小吃 食泰国野又点少得冬荫公呢!!! 唔好睇佢咁细细碗呀, 入面有齐大虾, 菇, 车里茄, 香草, 足料之余, 仲唔会好辣, 朋友仔话个汤酸酸地, 佢好buy酸dd既冬荫公, 如果可以辣多dd, 咁就perfect啦脆肉炒榔菜苗, 难得出街食菜炒得咁"
生虾刺身
柚子沙津
冬荫公(小)
脆肉炒椰菜曲苗
脆肉炒榔菜苗, 难得出街食菜炒得咁"靓仔", keep到d菜苗几嫩口, 脆肉咸咸地, 我个人喜欢食菜清清地, 所以D脆肉留番俾我朋友仔包底
南瓜咖哩软壳蟹
最后一味系南瓜咖哩软壳蟹, 临近万圣节, 南瓜大热喔(卖相攞足分先), 没想到南瓜同咖哩竟然咁夹, 咖哩香浓得来冇肥腻感, 内里南瓜肉令整体口感增加, 而且on top既椰汁, 令咖哩更添椰香, 正!!! 旁边炸起软壳蟹建议要尽快食, 因放凉以致味道有差, 整体属水准之上
细心留意下旁边那桌有人生日来庆生, 气氛很好的说, 特别一提....是整个场坐满人, 意外地一点吵耳感都没有, 可以跟老朋友倾倾聊聊, 正所谓开心时间过得特别快, 说好的gathering, 朋友们快找我出来开饭吧!
题外话/补充资料: 店员态度很nice, 去了外国才知香港人口面太黑了, 笑多D啦 :)
南瓜咖哩软壳蟹
  • 冬荫公