2013-09-12
近挂成日听啲同事讲TVB有人开咗间好有突色的拉面店,咁我见今日又唔知食乜好所以就同朋友来试下。去到果到,我见到唔对路㖞,因为门口无人排队,通常好食的野都有好多人排架,仲有我来到果时都已经12点几;点知天外有天,间餐厅真系好贴心,条人龙安排咗系餐厅里面,你一定以为咁样间餐厅一定好迫啦,但系唔系㖞,因为间餐厅用一个L字的bar将师傅围住,每个食客都会见到整拉面的过程,其他的位置就预留比其他客人等位(其实等位果到都放到2-3张2人枱),咁就唔使系出见又热又晒啦,佢地真系好好。系等的期间,我当然有留意下其他环境啦,佢有一个位挂住好多木牌,好似日本人的许愿牌,咁当然有好多应该系开张当日,TVB同人的祝贺字句啦,但系我好钟意佢咁样的设计,咁样更加显得佢有日本风味,好过一啲只系用特大清酒樽或者挂几条banner来得有特色,更加贴近日本的风情。一坐低我就即刻找下有无特色的饺子,因为我去到有饺子的地方一定会食架;佢地有一个芝士饺子,佢个面有一大片芝士,睇落去已经好好味,仲配上一个师傅秘制的酱汁,好得意架,系沙律酱加辣油,辣得来又唔会失咗沙律酱的味道,有多种的层次,总之一味两食,净食饺子又得,加酱食又得,
系等的期间,我当然有留意下其他环境啦,佢有一个位挂住好多木牌,好似日本人的许愿牌,咁当然有好多应该系开张当日,TVB同人的祝贺字句啦,但系我好钟意佢咁样的设计,咁样更加显得佢有日本风味,好过一啲只系用特大清酒樽或者挂几条banner来得有特色,更加贴近日本的风情。 一坐低我就即刻找下有无特色的饺子,因为我去到有饺子的地方一定会食架;佢地有一个芝士饺子,佢个面有一大片芝士,睇落去已经好好味,仲配上一个师傅秘制的酱汁,好得意架,系沙律酱加辣油,辣得来又唔会失咗沙律酱的味道,有多种的层次,总之一味两食,净食饺子又得,加酱食又得,口感丰富,味道一流。 咁当然唔小得主食啦,有芝士番茄叉烧饭同冷沾面,讲起个芝士番茄叉烧饭,我又感觉到好饱啦,因为佢个份量超大,人地比叉烧只系比几件你仲要系好细件,呢到唔系啰,好似唔使理成本咁,比好鬼大块你;件叉烧的口感就有啲似猪排,唔系好似一般食到的咁鞋拾拾,啲脂肪仲分布得好平均,系一层脂肪一层肉,所以咬落去啲肉汁已经系口中爆出来,加上佢个份量真系好大,连我自称大食都应付唔来。
咁个冷沾面又系另一类食品,佢的份量好啱女仔食,我问过佢地,原来个面系请日本师傅驻场整架,咁就一定够正宗啦。呢个面听闲系日本好hit,好多女仔都好钟意食,因为佢的份量啱OL,系夏天食就最啱,因为系冷面,食落肚,透心凉。
我果日仲好好彩添呀,差唔多食完的时候有名星睇,系呢到的老板陈建锋,佢一返来就落手落脚做楼面野,一啲架子都无,赞。