2015-05-15 337 浏览
个日去完HKU探朋友之后大家都好想食甜品,作为中大学生既我唔知个边有咩甜品店,佢就话要比个惊喜我,由HKU出发行5-10分钟路程到左呢间叫糖痴豆既舖头。一入到去已经见到好多附近既学生放学后黎食甜品,等左5分钟先有位坐。我心谂甜品店间间都系个D例牌加啦,会有咩特别呢,一拎起餐牌先见到有好多唔知咩名既甜品我拣唔落手就事但叫左好似系佢招牌既「糖痴豆」!点估都唔会估到有咩材料,拎到过黎超级有惊喜~上面系一球云呢拿雪糕,再加一大炸一粒粒既野,包括有凉粉、䈮篛、西米粒、黄豆等等,总之你谂得出粒状既野都有!咁多野估唔到配搭埋一齐又好夹,有唔同既口感,食完一粒硬既豆可以食番粒软既䈮篛,食完粒粉既黄豆可以食番粒滑嘟嘟既西米。唔使惊佢太干,下面加入左凉粉用既糖水,清清甜甜,最岩夏日食,仲好健康!面头既雪糕除左增添清凉既感觉,熔左流入豆粒中间,为碗糖水加入甜味同奶既幼滑,我会比一百分!顺便介绍埋友人个碗芒果米粉,我试左几啖都觉得大赞~芒果味超级浓郁而且仲分左唔同层次,有芒果汁既清新甜味,又有芒果雪糕既奶滑浓甜,更有fresh软淋淋既甜中带酸芒果肉~同软滑既米粉一齐食既饱肚又清香

糖痴豆+芒果米粉
2015-04-30