2017-09-10
话说大陆近排好兴饮某品牌芝士奶盖茶,一开波要排队排几个钟,仲要俾人炒到成旧水一杯后尾我饮过一次,个奶盖嘅奶味同咸味的确比较重,不过除左个奶盖又好似无乜特别咁。某日收工口痕想饮杯奶茶,见到北角开咗间皇茶,谂返起喺大陆饮个杯奶盖茶,所以想试吓香港同大陆嘅奶盖茶有咩分别。始终比较少人喺度等(夜晚9点几),所以职员好快就整好杯嘢饮俾我。个杯嘅设计同大陆饮开嘅一样,都系想你饮咗啲奶盖先,然之后再试吓茶嘅味道。个奶盖一如所料,芝士味系几浓,所以奶味咸味比较重,亦唔似一般奶盖咁「漏」,加上绿茶粉点缀,算系中和番少少咸味,味道不俗。不过沟落茶入面𠮶阵,奶盖嘅特色就无发挥出嚟,同普通台式奶茶无乜分别,所以纯粹系奶盖特别,整体就一般啦。香港呢间价钱就比大陆平好多啦,我叫左杯皇芝士奶盖红玉茗茶都系22蚊,比起大陆23蚊人仔一杯的确平啲嘅~试吓都ok,不过就无一试再试欲望啦!