2011-04-26 22 浏览
今日放假,去开九龙湾行街,响德福广场看看有乜食肆,最后决定去池记食午餐。店内环境挤迫,座位之间又窄,坐得唔系太舒服。服务方面,店员虽然忙碌,但有礼貌,这点令人满意。可惜味道方面,只属一般,用来填饱个肚绝对冇问题,但要再次帮衬,就要谂谂。今次叫了蟹粥同两个午市套餐,套餐拣了饭同小食,另加$3可选豆浆或薏米水。吉列猪扒菜饭配咖哩汁,猪扒炸得外脆内软,又唔油,咖哩汁有少少辣,味道一般,菜饭味道刚好,唔会过咸。炸鲮鱼球唔系太好食,炸过了火,外皮又干又韧,鲮鱼肉唔弹牙,而且调味太咸。金衣蟹皇粥,粥底绵又唔咸,可惜只蟹全没有鲜味,蟹肉还有少少霉,加了咸蛋黄扮蟹膏,感觉有少少取巧,价钱要$58一小碗,我觉得以这个质素来计,唔系太值。五宝汤饭,有云吞、冬菇、虾球各两只,菜肉云吞、水饺各一只,一大碗看来好丰富,其实味道一般,最唔满意云吞同水饺,馅料唔系太新鲜,反而冬菇厚身又好味。汤底唔知系咪加了味精,食完好口喝.南瓜炸虾卷,香脆唔油腻,可惜南瓜唔清甜,虾肉有雪味。成餐饭最大惊喜系杯薏米水,味道唔会过甜,有阵阵嘅姜味,薏米多,又浓郁,好好饮。
店内环境挤迫,座位之间又窄,坐得唔系太舒服。
服务方面,店员虽然忙碌,但有礼貌,这点令人满意。
今次叫了蟹粥同两个午市套餐,
套餐拣了饭同小食,另加$3可选豆浆或薏米水。
菜饭味道刚好,唔会过咸。
午市C餐配小食炸鲮鱼球$59
汤底唔知系咪加了味精,食完好口喝.
午市D餐配小食南瓜炸虾卷$62
南瓜炸虾卷,香脆唔油腻,可惜南瓜唔清甜,虾肉有雪味。
加$3送豆浆或薏米水
2011-04-26