2014-09-07
游走深水埗耀东街,好容易就会谂起排档。上年打风前,帮衬过苏记,当时开尽晒风扇都好热,但系就好够人情味。呢次就轮到苏记对面嘅长发。行过去𠮶阵,女友就问:「会唔会食到好贵?」我就咁答:「唔通深水埗食碗面都要百零蚊落楼咩!」可能系接近六点食饭时间,苏记的确冇咁多人帮衬,而且每枱客只靠麻雀枱橙照明,同灯火通明又开尽晒风扇嘅长发,食客一轮一轮咁接住嚟,真系天与地之比!又咁啱听到啲材料陆续沽清,阿事头婆就话听日(星期日)唔开,所以呢日入少啲货,唔知系咁啱定系好揾到唔做星期日嘞。班伙记事头个个都系粗豪效率型,一二三就问我哋食乜,一二三就开晒炉头煮面食,总之就同苏记种慢条斯理系两个世界。其实入到嚟都谂唔到食乜,女友就叫我食豉油捞面,拼个墨丸,佢食鱼蛋根腩米,再加多碟腩汁菜芯。呢度声称鱼蛋墨丸自制,鱼蛋细细粒弹牙咁有鱼味,而根腩又几松化唔黐牙,整体都唔太差。捞面嚟到,但系墨丸又未到㖞,咁点搞呢?饮啖汤先啰唯有。点知一饮就上瘾,鲜甜到停唔到口,饮完一啖又一啖……停一停先!试埋个得啲豉油嘅捞面,冇样嘅,但系点解早几年连森美都要推介佢?捞完啲墨丸都系未到嘅,好样啲啦,似豉油皇炒面咁。等唔切食少少先。哗~佢啲甜
行过去𠮶阵,女友就问:「会唔会食到好贵?」
我就咁答:「唔通深水埗食碗面都要百零蚊落楼咩!」 可能系接近六点食饭时间,苏记的确冇咁多人帮衬,而且每枱客只靠麻雀枱橙照明,同灯火通明又开尽晒风扇嘅长发,食客一轮一轮咁接住嚟,真系天与地之比!
其实入到嚟都谂唔到食乜,女友就叫我食豉油捞面,拼个墨丸,佢食鱼蛋根腩米,再加多碟腩汁菜芯。 呢度声称鱼蛋墨丸自制,鱼蛋细细粒弹牙咁有鱼味,而根腩又几松化唔黐牙,整体都唔太差。 捞面嚟到,但系墨丸又未到㖞,咁点搞呢?饮啖汤先啰唯有。点知一饮就上瘾,鲜甜到停唔到口,饮完一啖又一啖……停一停先!试埋个得啲豉油嘅捞面,冇样嘅,但系点解早几年连森美都要推介佢? 捞完啲墨丸都系未到嘅,好样啲啦,似豉油皇炒面咁。等唔切食少少先。
哗~佢啲甜豉油真系唔知咩构造,斋捞都咁好味,啲面身又够干爽,食到「索索声」又系停唔到口。啲甜甜咸咸喺把口度夹埋,几香口咁,唔怪得净捞面都咁够胆卖。
食咗大半先上埋碗墨丸,六粒大过鱼丸多啲,浮晒上汤面(虽然冇影相),亦都系咁弹牙同咁够墨鱼丸味。
而最后连墨丸碗汤都饮得七七八八。但系都唔系咁够饱,而且食完之后成晚都好口渴。
题外话/补充资料:
开始时就心谂几十蚊都落到楼。
到埋单睇数……106蚊?!乜深水埗食碗面加碟菜都拍得住谭仔?虽然系好味真材实料,但系呢个价钱喺深水埗食碗面,又唔系咁合理。我谂唔到点解食碗面加碟菜而且唔饱可以过百蚊,只能怪通张太厉害。