2016-06-08 249 浏览
女士们最爱食嘅一定系靓靓嘅Tea Set啦~经常见到杂志报导呢间以香薰为主打嘅café,因为佢地会不定期推出一啲唔同主题嘅Tea Set,仲要每一次都系超高水准!!一入到去就可以闻到阵阵嘅香薰味,令人可以放松心情,行到去最入面,就可以见青绿色嘅毛毛地氊,形做一种好似草地咁嘅感觉,身为一个「少女」,见到咁靓嘅座位,就紧系要坐𠮶到啦~今次黎呢到主要系食呢个新出天蓝色为主嘅「赛姬恋曲」,员工好细心咁同我地讲解呢个主题背后嘅故事,其实主要系围绕天使丘比特同凡人赛姬嘅爱情故事,我就唔讲咁多喇,因为到时一边食个Tea Set,一边听个故仔,相信会更加投入。听讲店主为咗取材同灵感,仲特登去法国考察,有唔少嘅白色天使摆设同玻璃球,都系由法国到带番黎嘅,呢啲方面都可以睇得出佢地非常用心制作系Tea Set上枱之前,花茶就先「飞」黎,点解飞黎呢?因为随住个花茶杯,会跟住一对翼嘅曲奇,而花茶就系菠萝加椰子味,可以闻到浓浓嘅果味,饮落味道好有夏天嘅感觉天蓝色嘅诱人「赛姬恋曲」Tea Set终于出现喇!!!除咗要相机食先之余,我同朋友都不忘要同个Tea Set 合照,如果著蓝色或者白色嘅衫黎,再将Tea Set
菠萝椰子花茶
赛姬恋曲
天蓝色嘅诱人「赛姬恋曲」Tea Set终于出现喇!!!除咗要相机食先之余,我同朋友都不忘要同个Tea Set 合照,如果著蓝色或者白色嘅衫黎,再将Tea Set嘅合照Upload 上FB / IG,佢地仲会送一个面具俾你,带住面具,再加上天使翼,感觉好似系故事中嘅一份子啊! (妄想~)
赛姬恋曲
首先讲咸点,分别有龙虾二重奏橄榄和红灯笼椒酥饼菠菜吞拿鱼酥饼意大利火腿和香肠酥饼肉卷酥。热辣辣嘅肉卷酥再点少少茄汁,真系简单嘅美味黎,酥皮好松化,而中间嘅猪肉就似系香肠肉,所以英文就叫Sausage Roll。
龙虾二重奏
咸点之中最特别嘅就有呢个龙虾二重奏,系店主系法国学番黎嘅分子料理,最顶部系龙虾猪肉酱伴面包薄脆,系杯中嘅就系龙虾酱,用幼匙将杯中嘅龙虾酱放系最上面,浓郁嘅龙虾味道,洋溢口中,而且面包薄脆增加咗脆脆的口感,真系唔错
甜点方面就有朱古力闪电泡芙心型曲奇西柚味朱古力榛子马卡龙同埋玫瑰乳酪芝士蛋糕,所有甜点都系特制,造型非常精致。
心型曲奇、西柚味朱古力、榛子马卡龙
天蓝色心型嘅榛子马卡龙
天蓝色嘅心型曲奇、西柚味朱古力同天蓝色心型嘅榛子马卡龙,都系摆入去一个好靓嘅银色盒入面,如果你有留心个爱情故事,你就会知道呢个银色嘅盒都系为咗配合主题而用嘅。我个人就钟意食西柚味朱古力,外貌睇落好似巧夺天工嘅饰物咁,亦都以为系普通嘅白朱古力黎,点知食落有淡淡西柚果香,真系有惊喜
玫瑰乳酪芝士蛋糕
乳酪芝士蛋糕就有两只味道,唔知系咪随机嫁呢?而我𠮶个就系粉红色嘅玫瑰乳酪芝士蛋糕黎,上面用黎装饰嘅天使都可以食嫁,系白朱古力嘅,下面嘅乳酪芝士蛋白糕,质感有少少似雪糕,淡淡嘅玫瑰花香又唔会浓到盖过芝士味,唔错唔错
菠萝椰子花茶
龙虾二重奏