2012-09-05
系周末当中我地离开左陆地 下海上船揾美食 早听闻避风塘间有船仔海鲜食 但系我同朋友都讲左黎食好耐 迟迟都未去到不过今次就黎真拉 ~~ 系早一个星期预约 都重有位 好顺利 傍晚9时正上船 由船家撑住格艇黎接我地 又再撑番出去 当时大约都有7-8只艇 泊埋一齐 我地就叫左个2人套餐 韮菜花 > 好嫩 好甜 好小食到D咁新鲜白灼水鱿鱼+粉肠 > 鱿鱼冇咩味 只系配上点点豉油调味 而粉肠我本身都唔爱好既 都唔太特别 都系冇咩味 蒜蓉粉丝蒸蛏子 > 有大条既蛏子 好鲜味 只需要加上蒜蓉豉油调味 已经可以带出鲜味来 同埋粉丝吸左D汁 真系几正豉椒炒䙺 > 为必备菜色 几有镬气 不过味道无拉拉有D甜甜地 所以都有D奇怪汤鸭粉 > D粉系几滑既 不过汤低有D咸 鸭肉就普普通通的避风塘炒肉蟹 > 好多蒜 好香 不过只蟹好似有D细 冇咩肉不过叫想叫好多野食 就好多野都冇啰 话要一早订.....约个时又唔讲....= = " 鬼知咩 !? 连虾都要订 OMG今次只系食船上风味 过下引都唔错既
不过今次就黎真拉 ~~ 系早一个星期预约 都重有位 好顺利
我地就叫左个2人套餐