招聘中
$19,000-$25,000
月薪 (面议)
本身想去观塘工厦任食牛扒,点知摸门钉😑,所以随即喺附近揾嘢食。喺我心目中,观塘中伏嘅机率真系超高,性价比好低。如无做定功课,嘢真系唔可以乱食。我同朋友去咗APM荡下,见以前排队排到好夸张嘅春水堂竟然得小猫三四只等紧,所以就决定试下啦!安排我哋入座同负责收银处嘅店员就好有礼貌,但舖内其他店员普遍都黑黑地面🌚,唉!餐牌望落好似好多选择,实则唔少都系同一类别嘅嘢,拣嚟拣去都无几多样。台湾菜嚟讲,佢定价算贵,饭同面等主食起码要$7x-$8x,又无得以优惠价加配饮品。另外,留意返一杯珍珠奶茶都盛惠$3x😟。我哋叫住两份主食、两份小食、一份甜品同一杯饮品,计埋加一,埋单就已经要$420😱。但我哋无饱肚感之余,基本上全部咸食嘅味道都唔合格,好难食。卤香拼盘($78),首先份量好少,第二系味道劲淡,完全无香无味,啡啡地色怀疑系落咗老抽/色素、但任何其他酱料欠奉...;而且旁边𠮶碟油状般嘅汁亦系无味。再者,就系食完哂成碟,我哋都唔知碟卤味有乜,食得出有猪大肠同金钱肚,但第三样系乜就不得而知🤢。本身想问店员,但都系由佢。手工麻香面线($48),本身我自己就好钟意食台湾面线嘅口感,点知呢到又系颠覆咗佢原有嘅
卤香拼盘
手工麻香面线
手工麻香面线($48),本身我自己就好钟意食台湾面线嘅口感,点知呢到又系颠覆咗佢原有嘅形象...。麻香系有啲,但油味更劲😨,而且佢成个饼面煮唔开,用筷子可以完整夹得起。
手工麻香面线
同时,呢个面线劲少𩠌,得两嚿西兰花、半只蛋、几粒红枣同葱粒,有无孤寒到咁...。面线份量亦都系得两啖,小朋友都唔够食,不过咁嘅味道俾多我都不了。谂到爆炸都谂唔通点解好意思卖成半百蚊😡。
麻辣牛肉面(半筋半肉)
麻辣牛肉面(半筋半肉)($82),呢个又系经典,首先斋讲造型已经好唔吸引,因为个汤劲俗、劲油,上面啲黑色一粒粒唔知想点😑,虽然估计系啲胡椒粒嚟...。麻辣味道就一般般啦,唔太麻唔太辣,但饮完真系太多碎黐喺喉咙到。
麻辣牛肉面(半筋半肉)
面条无得拣粗定幼,总之我就唔太喜欢呢只扁身幼面...。成碗面唯一好食啲就系嚿牛肉,但得两细嚿,一个人食都唔够摄牙罅啦😖,而且睇唔出啲筋去咗边啰。
卤汁排骨便当
卤汁排骨便当($82),一山还有一山低呢句典故原来系成立㗎😟,呢个便当🍱真系垃圾嚟;喺台湾卖一半价钱𠮶啲颓颓铁路便当都好食过佢一万倍!首先,成个便当系完全无味的,就算白饭加咗饭素、菠菜加咗芝麻都系劲劲劲淡;我未食过呢啲前菜菠菜好似白恰咁嘅味。第二,就系佢中间𠮶Pat呕吐物形态般嘅疑似鲁肉定肉燥,意思为何?你当我乞衣呀?施舍一啖俾我?不知所谓😤!而且全部都系油同肥肉。
卤汁排骨便当
而呢个便当嘅终极大佬系块卤汁排骨🐷,基本上无可能整得难食嘅嘢都比佢整到,都唔知系咪要赞下佢好呢?你唔系炸皮唔紧要,但唔该唔好加层生粉沟水嘅粉浆喺块猪扒上面,食落真系好呕心。好彩嘅系块皮同块肉都离离地罩,可以拨走去食猪扒。但留意返块猪扒又系好鬼薄,完全唔够食、唔够味。题外话,便当好似跟个贡丸汤?又系无尼味道的。
虽则我同朋友系大食,但食咗四样嘢都唔饱真系有啲无奈,可能系无乜肉落肚🍖嘅关系啦。就算想再叫,都觉得无嘢啱,再点再食都应该不能填饱我哋嘅食欲,所以转战甜品。餐厅有少许抵赞嘅地方就系甜品会主动问使咪后上。
珍珠熔岩蛋糕
珍珠熔岩蛋糕($58),呢个系成餐卖相稍为好啲嘅食物,上面有好大层奶盖忌廉,再铺上唔少黑糖珍珠,切开后有好澎湃嘅视觉效果😍。本身第一下切蛋糕嘅时候发现咁硬嘅,心谂唔系甜品都中伏呀!好彩食落个口感都OK,几有质感,唔系死死实实𠮶种,但又同雪芳蛋糕𠮶种松软刚刚相反。我认为整体味道系好食嘅,个组合几正,食到尾声终于有样嘢见得人🙈。
冻珍珠茉香奶茶
冻珍珠茉香奶茶($34),我喺台湾春水堂饮过真系觉得好好饮,果然系珍珠奶茶始祖;估唔到香港呢一杯同样高质😋,令我喜出望外(因为食物质素咁...)。呢杯我觉得系香港五大好饮嘅珍珠奶茶之一,出色在茶底好香,唔会太甜,而且珍珠比平日细粒,几得意几Q弹。不过冰量比较多,而且要成$34,都比较贵。
总括嚟讲,我认为香港店嘅咸食真系有负春水堂之名,我印象中台湾未到话劲好食,但一定唔系咁嘅味啰!如果人生中第一次食春水堂系香港呢间,一定无回头啰...🙅🏻‍♀️,唔好食又唔抵食。不过净系嚟饮杯珍珠奶茶、食下甜品,呢到都系一个唔错嘅选择(唔使等位嘅情况下)。餐厅环境几有文青气息,墙身画咗啲花点缀一下,而且座位几阔落,整体算光猛同干净,唔错。最后,出去卖单时下载餐厅个App做会员有两个口罩送😂。
2020-02-08
冻珍珠茉香奶茶