2019-02-25 348 浏览
听闻呢间餐厅唔错已经好耐,今日系荃湾有野做就顺便黎试下,黎到已经1点松啲,可能lunch peak time已过,唔太多人,坐底叫左2个餐,一个系肉眼加意粉,另一个系扒三文鱼跟饭,其实6,70蚊一个套餐既期待都唔太高,但唔好太差就ok。我习惯食野前会抹一抹餐具,点知一拎起匙羹就发现佢有发过霉既痕迹,咁我叫左阵waitress,见佢地唔得闲,我就起身自己去换啦,点知个好「忙」既waitress,见我开柜拎餐具就终于肯过黎问我做咩,话叫佢地帮手拎,好啦,叫你地又冇反应,自己去拎谂住唔洗烦到你地,你又又唔like,其实都好小事。咁我就食我份肉眼意粉,60蚊既肉眼果然不能有任何期待,唔会好食,但未去到差,不过都关个成本事,60蚊佢俾唔到太太块或厚既牛扒,就好难控制到好好既火喉,唔韧唔干哂已经ok ,但意粉就over cook,,煮得太「林」,我自己煮仲好过佢果下惨🤦‍♂️,最大镬系个意粉份量好似下午茶咁,少得可怜,仲要有人话呢度既份量好多😮。到最后我地先点餐饮,点左杯Earl grey 同 Latte ,但足足等左差不多10分钟,杯earl grey只系茶包加热水冲完就搞掂,我见佢差不多10分钟
到最后我地先点餐饮,点左杯Earl grey 同 Latte ,但足足等左差不多10分钟,杯earl grey只系茶包加热水冲完就搞掂,我见佢差不多10分钟都未到先问,仲要话整紧......杯latte慢都仲情有可原,压粉,打奶,拉花系要花少少时间,而你亦都可以话成间餐厅唔系得我地落order要餐饮,不过据当时现场净底既客其实得返好少,我问完到杯茶到既期间,佢系出左几杯用热水冲就搞掂既茶,同一杯咖啡,咁个水吧系咪忙到要成十几分钟去搞果几杯野呢?如果出黎既饮品系好要花好多工夫就冇办法,但好明显就唔系,咁到底果10几分钟,水吧搞紧咩呢?最后杯茶黎到仲有个插曲,详情就睇相啦