2023-06-24
#搞串个pantry系#香港 🇭🇰每间大学都总有一间大家公认唔太出色嘅canteen😖。今次我哋就去咗#理工大学 一间canteen食嘢,感觉真系麻麻😇。呢个canteen餐单上嘅选择都算几多,有西式🍽️、中式🥢、日式🎋,甚至连鸡煲🔥都有,不过质素如何真系要试过先知。今次就普通咁嗌咗个三𩠌饭(鱼香茄子、蒸滑鸡、胡椒猪肚)、肉酱伴长通粉🍝。三𩠌饭(鱼香茄子、蒸滑鸡、胡椒猪肚)🌟🌟要赞嘅系个饭比想像中好,起码唔系硬嘅😂,而茄子味道好浓郁🍆,但口感偏向烂溶溶。蒸滑鸡口感算几好几嫩😎,但系个调味有啲奇怪🧐,似落咗糖。胡椒猪肚味道正常,但猪肚太硬,有啲似肉干🙃。肉酱伴长通粉🌟肉酱感觉同中学lunch box会有嘅肉酱一模一样,喺口感同埋味道上完全相同🤯,肉嘅感觉,似肉燥多个似肉酱。而长通粉偏硬,食落口好粉,似煮得唔够耐😕。仲有一样嘢要提嘅,就系嘢饮。叫咗一杯可乐🥤,估唔到竟然喺杯可乐嘅表面见到一层油,唔知系个杯洗得唔干净😖,定系可乐或者啲冰出事。果然每间大学都会有一间比较惨烈嘅canteen😶🌫️,不过可能大部份莘莘学子都系以饱肚平价为首选,所以呢度都算接受到嘅😎。
三𩠌饭(鱼香茄子、蒸滑鸡、胡椒猪肚)🌟🌟
肉酱伴长通粉🌟