2017-07-16
今次系我在openrice第一次写食评。今日同妈咪食生日饭,去左美林村间「海港烧鹅海鲜酒家」,只能说我唔会再去。首先,我地打电话订枱,本身想订晚上7点钟8位,但酒楼称订枱只接受6点半或8点半,结果我地就订左6点半8位晚饭。6点半我地准时到达酒楼,攞位时酒楼叫我地等等,咁我地就等佢安排,结果原来佢地无留到枱俾我地,仲想系门口旁边开张枱俾我地坐,我地当然不满因为我地无迟到,我地问佢点解无留枱,佢话已经满左,多次争论后佢话我地迟左5分钟(但我地无迟),后来该名经理话有张枱埋紧单叫我地等多一阵,结果我地企左25分钟,6:55分终于入坐。1. 订枱时酒楼话可以订六点半,咁点解无留枱?2. 如果系斗快入座,大可以告知我地六点,咁我地可以订六点。3. 如果唔留枱俾客可以话唔接订枱,最多我地食第二间或walk in攞位4. 我地准时到但无留枱仲要老屈我地迟到坐低后我地叫左个$298长脚蟹刺身盛盒但上枱既竟系一碟似俾人食过既拼盆(如下图)而传菜的人咩都无讲就摆低左。重点系,个拼盆系无长脚蟹😑,之后传菜拎豉油黎,我地问佢长脚蟹系后上定系点?传菜话转头黎。我地等左阵觉得怪怪地,点解长脚蟹要后上,之后我地再揾
1. 订枱时酒楼话可以订六点半,咁点解无留枱?
4. 我地准时到但无留枱仲要老屈我地迟到
坐低后我地叫左个$298长脚蟹刺身盛盒
而传菜的人咩都无讲就摆低左。重点系,个拼盆系无长脚蟹😑,之后传菜拎豉油黎,我地问佢长脚蟹系后上定系点?传菜话转头黎。我地等左阵觉得怪怪地,点解长脚蟹要后上,之后我地再揾侍应问只蟹去左边,侍应话蟹卖哂。我地叫揾经理!经理黎左我地再问佢,经理告知长脚蟹卖哂,可以帮我地取消或补其他野俾我地,咁我地就问可以补咩俾我地,经理话或者补返d三文鱼,后来我地当然系取消。
1. 点解无长脚蟹厨房都会出菜?而传菜好似亦唔觉得碟野奇怪?放低碟野咩都无讲。
2. 我地唔追问都无人解释长脚蟹去左边?传菜仲答我地转头黎,咁如果我地系食食下先发现仲未黎咁系咪就夹硬揾三文鱼补俾我就要我硬食$298三文鱼刺身盛盒?
3. 我地追问时侍应亦唔觉有问题,只告知长脚蟹卖哂,经理亦只告知可以帮我取消或转其他野,一句唔好意思无讲。
4. 后来睇返相,除左长脚蟹之外原来仲有其他刺身少左
后尾我地加左一打寿包以庆祝妈咪生日,侍应问要奶黄定莲蓉,我地要全部莲蓉。后来出黎系奶黄及莲蓉各半打,于是我地要求更换,侍应叫我地食住果半打莲蓉先,再后补半打俾我地,我拒绝左,因为我地一行8人,半打又唔够一人一件,于是我地话唔介意多等一阵,希望佢可以完整一打寿包拎出来。
等待期间,有侍应来执枱,执走左d小菜碟,执下执下连我地的餐具都执埋,亲友告知我地仲有一打寿包未到,示意佢唔好执餐具。后来寿包上了,亲友问系咪全部都莲蓉,讲下讲下侍应又开始执野,连我手上的筷子都执埋。结果我地用手食。
我唔系要求佢当我地贵宾,我亦唔系期望屋邨会提供几多服务俾我地。我只是觉得佢地完全唔觉得自己有问题,一句唔好意思对唔住都无讲过。