2019-05-20 304 浏览
知道陈根记搬咗去石门,一于搭车去怀旧下,点知冇开门,就拣佢旁边嘅第五街冰室食午饭。行入去都有啲怀旧feel,有卡位,有长木枱,坐低睇下个餐牌先,set lunch选择唔算多,我拣咗两个饭,另外叫咗一个 怀旧餐,再加多一个沙律。怀旧餐其实都系例牌菜,拣猪润或者叉烧再配面、米粉、意粉等,我拣咗猪润,猪润新鲜,公仔面煮得恰到好处,再上火腿煎蛋加蒜蓉多士,加杯奶茶,味道一般,冇乜怀旧惊喜。午餐咖哩牛肉饭,呢度菜嘅灵魂系咖哩汁,汁够浓郁,带点辣,牛肉就一般,整体都系一般。另外一个是菠萝茄汁焗猪扒意粉,猪扒吾韧,但系冇乜味,如果其他配料有味,加埋一齐食都可以,可惜菠萝和茄汁都唔酸唔甜,所以好一般。最后是烧鸡沙律配千岛酱,烧鸡不错,够霖也滑身,配上新鲜沙律菜,不错,加多杯红豆冰,可惜红豆吾够霖。4人平均每位$60,不过不失啦,石门咁多餐厅,下次可以试其他啰。

另外一个是菠萝茄汁焗猪扒意粉,猪扒吾韧,但系冇乜味,