2024-09-07
Happy Friday Night-只要和同频率的人吃饭每天都Friday 相约一齐食BKK,点知一起拣中左呢个和牛炒泰式裸条(pad see ew)佢地啖系求其整,牛肉有厚到食得出肉味浓而且唔系雪牛,佢地用返泰国既重口味酱料-泰式辣酱酱同辣粉,见到即刻开心左。惊喜亦都唔只一样,陆陆续续上枱,点左柚子大虾沙律,佢地都神还原左泰式沙律- 香叶,花生碎,炸干葱,香叶,炸蒜同埋干辣椒🌶️,再用左鱼露同甜鸡酱整返佢地个酱汁,劲似之前系JJ MARKET 食个个木瓜沙律既神奇酱汁味,超怀念仲食左大家都未试过点既炸辣味鸡翼,笑死我,个厨专登出嚟讲,我为左二位专登活捉左只鸡黎整鸡翼,劲新鲜必须即刻食,笑到我地想死,鸡翼食到用香茅同鱼露既咸香,加埋佢地个topping ,咸咸辣辣好岩送啤酒几惹味,起初以为阿厨讲笑,但个鸡翼咬落去都几多汁(涌出黎咁,仲要系鲜鸡味既汁)做到外面香口入面好juicy,应该唔系用雪藏彊尸货先做到呢种效果,而且佢系比全翼同每只差唔多大同几重手,呢个我觉得自己会再食。仲点左一个系香港少食到既烤粟米,呢个比想像中油漏,滴哂油咁,我自己一般了。饮品点左芒果smoothies 同coc
相约一齐食BKK,点知一起拣中左呢个和牛炒泰式裸条(pad see ew)佢地啖系求其整,牛肉有厚到食得出肉味浓而且唔系雪牛,佢地用返泰国既重口味酱料-泰式辣酱酱同辣粉,见到即刻开心左。惊喜亦都唔只一样,陆陆续续上枱, 点左柚子大虾沙律,佢地都神还原左泰式沙律- 香叶,花生碎,炸干葱,香叶,炸蒜同埋干辣椒🌶️,再用左鱼露同甜鸡酱整返佢地个酱汁,劲似之前系JJ MARKET 食个个木瓜沙律既神奇酱汁味,超怀念
饮品点左芒果smoothies 同coconut smoothie
我本身以为又会用d假野加落去整比我地饮,但点知,佢真系打芒果同热情果加椰青水打
而coconut smoothie 就用左椰子🥥冰加斑兰叶咁去打,系饮到同出面假野好唔一样既味道(反而系曼谷个个咩咩夜市水果西施饮到加假果味糖水同无味水果既smoothies ,完全被骗系列,个位西施仲因为朋友要少糖面都西哂咁整)
甜品本身只系点新地做谂点解呢度无mango sticky rice
原来我地点个个芒果椰子新地就系用after you 做法既「芒果椰子糯米饭新地- 芒果片整左芒果花,椰子糯米冰打碎放中间,芒果粒+芒果汁系底
我唔会讲呢间野系平,佢绝对无论系装饰,食物定位,位置佢都唔会极平(PMQ黎架!)不过系PMQ 隐藏左一间宝石💎一样既餐厅系度,我觉得佢做到咁既质素+厨师精心挑选同设计既menu,已成心目中第一位泰菜,cp爆晒标了