2020-12-28 645 浏览
曾经喺广福邨起家冬菇亭烧卖既参叔,同姪仔系同邨街市开舖做烧卖,但同姪仔反目成仇,被拆伙,其后高山粉果烧卖就由姪仔管理,踢走左参叔,全因为一个钱字。三叔谷气下自己喺昌运中心开咗依间新铺,同高山划清界线。烧卖由细食到大,但卖烧卖又可以排长龙嘅香港应该得几间,而呢间粉果佬就系其中一间。-排队🧍🧍🧍店舖系12:00开始营业,当日系星期日晏就13:20到达,排队时前面大概有25个人,等咗大概20分钟就排到,基本上日头时间条龙都差唔多25人或以上,有试过夜晚经过得十几人。-Menu📋除咗热卖嘅粉果同烧卖,仲有提供鱼肉碗仔翅、生菜鱼肉、碗仔翅同埋咖喱鱼蛋。因为粉果同烧卖都系店舖嘅招牌,为免好快卖晒要客人等出炉,每人限买$30烧卖同埋$20粉果。-1️⃣ 烧卖💰10(👅: 9/10)烧卖系用地鱼、鲨鱼肉同猪肉用机器混和之后,人手打成内馅,将鱼浆内搓翻搞,一拳一拳打到佢起胶从而富黏性,喺店后嘅位置即包即蒸。鲨鱼肉肉质弹嫩,而猪肉系五花肉,令烧卖增加油香。虽然工序非常复杂,但参叔坚持怀旧嘅味道就系足料、够味、烟韧。烧卖蒸前同蒸后基本上大细冇乜点变,因为鱼肉膨胀系数巨猪肉多好多,可以证明烧卖内馅系猪肉比较多,而

排队🧍🧍🧍

Menu📋

1️⃣ 烧卖💰10(👅: 9/10)
烧卖

烧卖蒸前同蒸后基本上大细冇乜点变,因为鱼肉膨胀系数巨猪肉多好多,可以证明烧卖内馅系猪肉比较多,而粉或者鱼肉比较少,但因为系人手做,所以粒粒卖相都会不一致,外皮睇落油亮香滑。
烧卖

烧卖闻落去好香,应该系因为加咗冬菜,食落去,食到肉嘅质感,口感烟韧弹牙,唔会话食到重粉嘅感觉,都唔会话食到好重味精,感觉系食紧怀旧味重嘅烧卖,会令人勾起童年回忆。大细适中,味道鲜甜而带咸香,皮够薄身,鱼味重,真系所谓嘅拳拳到肉粒粒有鱼,夸张啲咁讲好似有鱼系个口游水咁,鲜而不醒。
配烧卖嘅豉油都系加分,唔会话太咸盖过左烧卖嘅味道,好食嘅豉油应该系有少少甜味,而店舖系故意加啲炒蒜,从而带出个甜味。
而辣椒油系自家炒制,香而不呛,越食越过瘾,不过有啲辣,强劲嘅后劲,唔食得辣嘅人未必接受到,而呢个自家制既辣椒油系可以买走一樽樽
2️⃣ 家乡粉果💰10(👅: 7.5/10)
家乡粉果

粉果系用虾米、芹菜、菜脯同沙葛制成,会将菜脯搞碎,揸干入边嘅水份。虾米会炒至金黄焦香,加上菜脯,炒至干身,之后加上芹菜令到口感香口,再加上爽甜嘅沙葛干炒去除草青味,最后加上干葱头、糖同充满油脂嘅猪油渣炒匀,就完成粉果嘅内馅。
家乡粉果

以外皮系用有弹性嘅木薯粉,加入澄粉去增加色泽,为左个皮软熟而加生粉,加上可以令粉果变滑嘅太白粉,用冷热水中和以上材料,差成粉果皮之后切成均称嘅大细,再做成一块块厚薄平均嘅粉果皮。
为咗唔会令粉果爆皮,内馅嘅份量要适中,但又唔可以唔足料,一茶匙嘅内馅就足够,最后蒸15分钟就可以品尝到呢个工序复杂、材料唔马虎嘅粉果。
粉果外皮较烟韧,冇落花生,同传统嘅潮州粉果做法有少小分别。
皮我觉得系厚得济,而且比较韧,个人觉得唔系几对我口味,可能系打皮既问题,虽然冇落花生但系识落系似潮州粉果。馅食落爽口,但识落唔系好食得味道上有几丰富。粉果食落冇烧卖咁出色,但依个价钱食到三粒粉果个人觉得系几抵食,但依个味道值唔值得山长水远嚟一试就值得商榷。

🌟香港大部份嘅烧卖都系入货,入货嘅烧卖好食极有限,粉多个鱼肉,而人手做嘅烧卖实在少之又少,依间烧卖实在系食到鱼味,而价钱亦都合理,粉果就觉得冇烧卖咁出色,可能个人口味问题,但我觉得为咗食依家可能系全香港最好食嘅烧卖,系值得山长水远嚟一试,但日头嚟食就要有心理准备排队。
👅味道: 9/10
🍴环境: 6/10
💰消费: 20 (服务费: NA)
2020-12-13
  • 鱼肉烧卖