2014-12-31 2782 浏览
是晚,喺MK做完BODY MASSAGE, 忽然想锯扒,就嚟左呢度。同朋友叫左个二人餐,另外加左半打OYSTER,重加钱要多一杯HOUSE WHITE WINE.OK~讲下个二人餐包D咩先.......1. (头盘) - 白酒煮花甲 / 烟三文鱼沙律 (我地拣左烟三文鱼沙律)2. (汤) 黑松露杂菌汤 / 杂菜汤 / 周打鱼汤(我地拣左黑松露杂菌汤+杂菜汤)3. (主菜) 有7-8款 (我地拣左牛小排配鹅肝 + 肉眼排)4. (甜品) 心太软 / 拿破仑 / 芝士蛋糕 (我地拣左心太软 / 拿破仑)包两个饮品,$428@2另外再ORDER左半打嘅蚝系FINE DE CLAIRE.宜家系时候讲下食物质素先~~~1. (OYSTER) - FINE DE CLAIRE 系法国蚝,味道系应该带重d嘅海水味,偏咸dd,但亦都带甜 -->但呢度嘅fine de claire,非常之瘦,又细只,无海水味(直情系无味),重要开到d蚝壳入哂d蚝度......$138半打,系唔抵,$138食呢d,不如拎$138去city super即开即食重好啦~~2. (头盘)我地叫烟三文鱼沙律,佢就嚟左花甲

OK~讲下个二人餐包D咩先.......
包两个饮品,$428@2

另外再ORDER左半打嘅蚝系FINE DE CLAIRE

宜家系时候讲下食物质素先~~~
,重要开到d蚝壳入哂d蚝度
2. (头盘)我地叫烟三文鱼沙律,佢就嚟左花甲(员工问题,阵间讲),我地当然叫佢换啦!!好,换左,讲下个SALAD,重差过椰林阁,D菜已经开始"生秀"咁走,果两旧烟三文鱼,好瘦又有筋,个Sauce好难食

3. (汤)黑松露杂菌汤 --> 我系饮,所以味道唔落comment啦,但叫得做黑松露汤,应该闻落已经要好香黑松露味,佢就.....完全系无啰.....

杂菜汤-->由于本人对杂菜汤有条引,好钟意饮,所以有得叫杂菜汤就会拣。呢度个杂菜汤无咩味,少少蕃茄酸味,但个汤拎到黎,成个汤碗都系汤,好似waiter 边行边倒"些"咁,留意,呢度系用d 好似法国餐咁嘅大汤碗......

4. (主菜)呢个真系重点啦,我食左牛小排(5oz)配鹅肝,鹅肝表面非常多油,其实煎鹅肝本身已经会出好多油,可以唔需要再落咁多去煎佢,块多士,同吸油纸作用系无分别
5oz嘅牛小排,由于知道系比rib eye薄,所以我叫3成熟!!点个佢就俾左个medium + medium well嘅我......又多筋,又唔juicy,佢话炭烧,但个面直情就有㶶味...........我叫炭烧牛扒,唔系炭味牛扒

另一个主菜肉眼排,叫7成,佢都真系7成嘅,但个表面都系㶶㶶地,真系好影响

5. (甜品)我食拿破仑,一。D。都。唔。酥。 (已经讲出个重点)
无牛油嘅香,块酥皮完全无接过,请问就是拿破仑吗?
朋友食心太软,好正常,唔太苦唔太甜,暖暖地........
6. (饮品)无咩特别,杯house white wine好酸,不过要饮靓酒,都唔会黎呢度既~~

因为环境黑,所以唔影相啦~~
$428食咁嘅野食,同有咁既swervice , 咁我拣花园餐厅算啦~~

题外话/补充资料: **员工问题,呢度d员工,好似个个都无心机听你讲野咁,人手又唔够,都几唔专业。 e.g: 呢度只有两款蚝,我order 系fine de claire , 另一款因为无兴趣,所以唔记得.....佢只系不停问我想大只定细只.......:(:o,你到底想我点答你呢?可唔可以对自己餐厅嘅menu / 名同食材熟少少呀.....
2014-12-30