2020-05-07
自从佢搬离元朗,就无再帮衬过。适逢经Openrice订座有折,就决定同朋友一试。好钟意佢呢个茶,感觉好滋补。羊腩一上桌就闻到羊膻味,如果唔喜欢的朋友可能要留意一下。羊腩外皮酥脆唔油,配上孜然嘅羊腩虽然带膻味,但我好喜欢。腩部肥瘦匀称,唔会太油腻。重口味嘅朋友亦可以点啲辣椒豉油食。秋葵本身已经炸过,所以好脆口,唔使担心会食到滑潺潺嘅黏液。蛋黄均匀地包裹住秋葵,每口都有咸香,十分邪恶。整体比较普通,奶油同娃娃菜比较割裂。而且只有口感,但无奶油香,较为逊色。酱汁味道好正,有啲烧汁味,但又带甜味,配埋大大只嘅虾球,食得好过瘾。全晚嘅主角!嗌左珍宝份量、普通鱼同走辣。鱼肉嫩滑,干净无泥味,每片鱼肉都大大块,唔会散修修 。而且珍宝份量真系好大,我地四个人食都十分满足,可能因为个底嘅薯份都好大盆(?)美中不足嘅系我老婆唔食辣,所以嗌左走辣,根据个人经验,我认为小辣系最好食。另外其实仲食左蚂蚁上树同丁香手撕鸡,不过唔记得影相,都系不错嘅菜式。整体水准仍保持水准之上,比元朗店更好,推荐大家趁有折期间帮衬😂(虽然折完都未去到好平)
好钟意佢呢个茶,感觉好滋补。