2018-07-31 1049 浏览
唔知系唔系天气热,最近多咗好多东南亚嘅餐厅尤其是马来西亚菜。冇错,我哋又去试喇沙。今次目标就系呢间系湾仔新开嘅喇沙店,店面装修光猛舒服唔挤拥,虽然已经过咗世界杯,但从布置装饰可以看得出老板应该是很喜欢足球的。菜单集中卖喇沙,不过设计就觉得可以改善下,因为10多款的喇沙入面有一款是他们推介的招牌喇沙,就零零舍舍得佢有包饮品,但其他要加钱。而每一种喇沙都可以选择汤底,有咖喱味,传统马来喇沙或猪骨汤选择。但系服务生话呢个招牌喇沙已经规定系马来西亚喇沙味,所以点菜时会有少少混乱。如果店家觉得想特显呢个招牌喇沙的话,建议另外一个格仔写「招牌喇沙套餐」,咁样落单就方便啲,服务生亦都唔需要俾啲客问到口哑哑。咖哩牛腩喇沙汤底好滑,不过略嫌味道不够咖哩味,牛腩炆得颇淋,青瓜丝份量太少,做不到平衡口感的作用,油面同米粉嘅份量反而不少。所以都算十分抵食招牌海鲜喇沙汤底是马来喇沙味道,感觉和咖喱汤底分别不太大。不过值得一题是这里的汤底虽然味道不算好浓,但口感真系好滑,又唔会觉得好重椰奶味,师傅炮制汤底时做得好平衡鱿鱼就没有什么味道,大鱼蛋亦没有弹牙口感,总括而言,海鲜配料不算出色。

咖哩牛腩喇沙
咖哩牛腩叻沙