2022-06-25
未系香港试过天天海南鸡,又见佢系米芝莲推介,于是喺沙田行街就入咗去食。星期五晚上都几多人,等位等咗半小时,入座后服务速度都算快,店员几勤力送餐同埋收拾碗碟。不过入座已经感觉到座位的软垫太薄,坐落去会比条边顶住,唔舒服。一开始,佢会比壶热茶无,就算我转咗做滚水,最后都收咗每位$9茶钱,其实呢间餐厅都主打饮西式饮品,我觉得冇必要收茶钱,有啲多余。因为第一次食,就试左无骨鸡海南鸡细份、油饭细份。个鸡份量都算OK,话晒价钱都唔平,最细分都已经是二人分,上碟时后发现,除咗汁酱以外,鸡件上面会林有一个献汁,食落其实有啲唔夹。鸡的肉质一般般,冇乜肥膏,但系亦冇乜鸡味。油饭系有调味过的,份量够二人食,但是不够香。我地仲叫左酸菜水煮鱼,其实个汤同埋其他配料做得唔错,酸辣适宜,可惜佢啲鱼块腌得过份咸,失去左酸菜鱼嘅滋味,不过其实都几足料,所以呢个都可以一试。至于小笼包,就一盅两件,佢有个醋插住咗喺小笼包上面,有啲新玩意,但其实食落同自己点醋冇乜分别,佢的皮过厚,所以大家都系唔使试佢。最后叫咗个美禄豆腐花咁嘅甜品,反而有惊喜,食完浓味嘅主菜,食佢做甜品也唔错,而且价钱唔贵,推介。食完呢餐,我估我之后只会喺呢
食完呢餐,我估我之后只会喺呢间嘢外卖「花好月圆」返屋企食,如果要食海南鸡同埋酸菜鱼,就应该唔会再返嚟啦。