2020-11-14
由于哩间cafe开放时间短,地方偏远(对我黎讲),又唔想星期六、日碰运气,终于等到有一个平日休息可以黎试下:•Matcha Latte $40唔知系咪奶唔可以太高温,虽然叫热饮,但个温度偏冻;好奶嘅朋友应该会几钟意,因为奶香比抺茶味重•意式青酱芝士条$45本来对青酱有少少犹豫,但想食一个light啲嘅咸点,所以就点嚟试下。焗热咗嘅芝士条,外面干身,入面有水份;芝士落得比较humble,虽然无拉丝嘅境象,但系清清哋都可以,适合一个人食;青酱并唔系草青味,所以好易入口•焙茶紫米乳酪包$40一砌开个包,觉得好靓,啡色外层加埋紫色白色嘅馅;紫米啖啖都有,仲有少少咬口;乳酪都好慷慨;焙茶味食到中段先岀黎;包体薄而软身•紫薯白玉抺茶贝果$40紫薯清淡,慢慢食会岀更多紫薯味;白玉要再加啲功夫,略嫌欠细滑/咬劲,两边都差少少;有抺茶味,但唔系甘香浓烈𠮶种,系淡淡的;包有Q感,但馅料偏少同松散;我同屋企人一人一半咁食,我有半个包都无馅,屋企人𠮶边就有馅,但好松散•【后记】➡️可能期待已久,所以有少少失望,唔系一间值得山长水远去嘅cafe,但如果去开附近,可以一试➡️餐厅有4张小枱,可以坐大概11人左右,终于
Matcha Latte $40
紫薯白玉抺茶贝果$40
紫薯白玉抺茶贝果
紫薯白玉抺茶贝果
【后记】
➡️餐厅有4张小枱,可以坐大概11人左右,终于明白点解其他人要等咁耐
➡️平日大概1230左右到,虽然唔使等位,但已经系最后的位置;同埋包已经卖余3款
➡️因为每个包都要$40,但因为份量同口感同其他比都差少少,未必会再set high priority 再黎