2018-10-31
话说同姊妹们afternoon tea完,大家都好唔争气,唔使2粒钟已经消化哂喇之后我地经过一间新嘅拉面店就入去「再」开餐喇,接近晚餐时间,但入店嘅时间只有我地一枱。餐牌分别有沾面同拉面选择嘅。因为沾面比较冇咁普遍所以我地都拣左沾面黎试下,本来好想试黑松露安格斯牛沾面,但$188/238系有d贵所以最后决定都系叫返d大路野试下先啦睇到餐牌,沾面有得拣冷面同暖面,我地一心以为紧系食暖面啦。但我早排睇饮食节目先知,原来冷面先系正宗日本食法下次大家食沾面都可以留意下。我叫左辛辣豚骨沾面,其余2位朋友叫左普通嘅豚骨沾面。上嘅时候其实我分唔到边个系辣边个唔辣,店员比左一小碟辣椒油比我自己再沟,用辣椒油去沟辛辣汤底,感觉诚意真系争少少。叉烧系少肥,但睇落煎唔够耐同埋浸酱汁唔太够时间⋯⋯整体感觉味精都偏重,食完都几口干。另外果位朋友好重本叫左个柚子灸烧三文鱼沾面$138。三文鱼好大块好厚,感觉都几食,但做法就加左大量黑椒盐去煎。但同日式嘅沾面嘅就唔系咁夹。沾面汤食到有好淡嘅柚子味,比起豚骨出色,虽然我谂唔明点解佢要加椰菜碎落个汤度啰。总括而言,先唔讲正唔正宗呢方面,水准只算系一般般,回头就未必喇,我
总括而言,先唔讲正唔正宗呢方面,水准只算系一般般,回头就未必喇,我谂店主真系要努力d改进水准,先可以系闹市中维持到喇。