2021-12-06
天气冻特别想打边炉,今次去左尖沙咀好多人帮趁嘅任食边炉,120分钟任饮任食,分左三个唔同价位,最大分别系牛肉款式唔同,最贵嘅大满贯套餐仲有海鲜盘。我地七点未到黎到已经有几枱人,去到7:30基本上已经坐满人。人和月嘅任食打边炉分左三个价位,黄金时段$228/$298/$378,除左猪牛海鲜滑类系QR code落单之外,其他酱料、火锅料、面食、野饮同甜品都可以喺出面自己拎。自助区嘅火锅料选择唔算太多,主要系丸类同蔬菜。面类方面,除左大路嘅出前一丁同乌冬,仲有火锅粉,即系类似宽粉咁。野饮方面,除左韩牌果汁汽水,仲有三款自家凉茶。甜品虽然冇雪糕,但就有豆腐花同芋圆,都几有心思。自家凉茶有三款拣,唔会太甜,都几润喉。自家韩式芝士鸡 - 人和月同其他任食打边炉最大唔同,系打边炉之前除左可以食麻辣鸡煲,仲有老檀酸菜鱼或者韩式芝士鸡拣,我地就拣左后者。芝士鸡上面有超多芝士,鸡件其实已经熟,只系开火热溶啲芝士再捞一捞佢就食得。鸡件甜味为主,辣度只系BB辣,鸡肉唔会太鞋,芝士拉丝效果明显,中间仲有年糕,所以都几饱肚。川式麻辣汤 - 汤底有六款拣,鸳鸯汤底另加$30。麻辣汤冇辣度选择,辣度大约系小辣至中辣之
自助区嘅火锅料选择唔算太多,主要系丸类同蔬菜。
野饮方面,除左韩牌果汁汽水,仲有三款自家凉茶。
甜品虽然冇雪糕,但就有豆腐花同芋圆,都几有心思。
自家凉茶有三款拣,唔会太甜,都几润喉。
自家韩式芝士鸡 - 人和月同其他任食打边炉最大唔同,系打边炉之前除左可以食麻辣 鸡煲,仲有老檀酸菜鱼或者韩式芝士鸡拣,我地就拣左后者。芝士鸡上面有超多芝士,鸡件其实已经熟,只系开火热溶啲芝士再捞一捞佢就食得。
川式麻辣汤 - 汤底有六款拣,鸳鸯汤底另加$30。麻辣汤冇辣度选择,辣度大约系小辣至中辣之间,里面只有辣椒同大葱,如果想要鸭血或者豆腐,可以经QR code落单。
我地拣左大满贯吃到饱套餐($378),佢包左八款唔同部位嘅牛肉同海鲜盘。
上完汤底,侍应会即刻上埋一盘八款牛肉,每款牛肉上面都有名牌,排得好靓,其中除左牛小排同封门柳之外,其他都可以免费追加。而可以免费追加嘅牛肉入面,我就最钟意外裙柳同牛胸爽,前者带啲咬口,后者就食落好爽口。而再追加嘅牛肉除左比较细块啲同解冻得咁好之外,质素都同第一转唔差太远。
海鲜盘包左海虾、鲍鱼、扇贝、青口、带子同两三款唔同蚬,全部都好有睇头。
墨鱼滑&蟹籽虾滑 - 两款滑都好弹口,两款之中我比较钟意墨鱼滑,因为佢比虾滑更弹牙。
鸭血 - 我地点左麻辣汤底点都要配鸭血,佢一份只有两件,唔怕一次叫得太多冇人食。鸭血好滑都几弹口。
牛柏叶 - 好爽口一啲都唔韧。
鲩鱼片 - 鲩鱼片都几腍滑,不过因为切得比较薄,快灼几秒就食得,否则会变到太腍唔好食。
广岛蚝 - 虽然系雪藏货,不过都几厚肉肥美,但就要灼耐少少先食得。
豆腐花 - 系新鲜豆腐花唔系现成货,豆腐花几滑,除左可以加黄糖,仲可以加芋圆、小丸子、椰果......。