2018-12-26
同朋友仔无无聊聊话要去参观下名牌大学XD,于是就真系即兴走左去香港大学站去行返个大运,闲逛完之后就去左附近揾间Café坐下,再吹下水,咁就一日啦,真系悠闲。行过呢间Café ge 门口时,太阳伞、梳化、露天GE雅座、绿草茵茵、一台台享受住咖啡、蛋糕GE食客,轻轻望左一眼,已经俾呢度舒适悠闲GE氛围吸引。非常钟意铺入面GE装潢,唔能够讲系整整齐齐,但有种随性美。一入门口有几组木架,放住圣诞庆节商品,右边系想长型云石台,墙上有有关西环旧貌GE壁画,而收银台放住一台古老高大GE冰滴咖啡机,而旁边有个放住装致GE糕点、面包、主食GE食物柜,望住呢度GE装潢格局,不禁令人猜想店家系咪将佢所爱、总得记念GE都融入左系呢间餐厅入面,不自觉对呢度多左番喜爱。我地简左Strawberry Bavarois Ring($48)、Mikan Bavarois Ring($48)、Nama Cheesecake($44)同Traditional Apricot Pie($38),另外再要左杯Almond Ginger Latte($58)同Ice Drip Coffee($98)。Strawberry Bav
Strawberry Bavarois Ring ($48)同Mikan Bavarois Ring($48)仿如艺术品般GE甜品,红色系士多啤梨味,而黄色GE系限定GE柚子味,最低层系用左海绵蛋糕做底,再系上面铺上奶冻,而最顶层系有食用干花、水果系入面GE啫喱。啫喱口感结实,奶冻入口即融,而海绵蛋糕GE软绵,呢个甜品感受到店家GE用心同诚意,因为系低糖甜品,所以味道黎得较清新,而带微甜,令女士食起上黎唔会有好有罪恶感,而对我呢个唔钟意食太甜GE人黎讲,更加系速配GE组合。
Nama Cheesecake入面食到有少少果肉,Cheese cake 味道唔会太浓而抢过其他食材GE风头,而最值得赞GE莫过于佢松化香脆GE曲奇饼底,本身好怕Cheesecake太腻而食唔哂,而呢个Cheesecake味道刚好,而口感令人为之一震。Traditional Apricot Pie入面好惊喜地入面有D甜甜酸酸,类似果酱GE野系入面,好似松饼GE口感,味道亦做得比较淡一点,令我呢D细胃口女士唔会早早投降,亦唔会令到我味蕾被高甜度攻击。呢度GE所有野都令到我有种舒适自在GE感觉。
冰滴咖啡,每日用上9个钟先可以滤到出黎GE咖啡,连对杯都突登雪一雪,咖啡入口顺滑,而带有咖啡独有GE酸度,再有短暂GE轻回甘,可以有机会试到冰滴咖啡,系爱啡之人GE幸运。
Almond Ginger Latte系冬天限定特饮,不同于街外GE Ginger latte,呢度系用左Almond Mike去冲呢杯咖啡,Ginger ge 微辣,同Almond milk ge 香味,呢杯Latte因为呢小小GE心思,再次为我地带来味蕾上GE小火花。
食材可能唔算系咩惊天独有GE食材,但因为店家肯系细位想花功夫,而令到产品一次次地为食客带黎惊喜,而不自觉将呢份美好记住,要由众多Café中Stand out 出黎真系好难,但呢间Café 确实系入左脑了。