2019-08-04 1056 浏览
今晚同阿妈食完饭,就带阿妈嚟呢度食甜品。因为知道阿妈钟意食抹茶,而我每一次经过哩一间食店都比佢门外嘅甜品sample 吸引,于是今次终于要来试一试。哩间食店原来唔系只得甜品架,我哋见隔离枱都有人食鳗鱼饭,阿妈就话下次可以黎试吓。阿妈拣咗林屋抹茶芭菲($88),至于我,由于唔钟意食抹茶,所以就拣咗培茶芝士蛋糕($88)。我试咗少少阿妈嘅抹茶芭菲,果然系好苦,唔系我杯茶,不过如果真系钟意食抹茶苦味嘅人就一定会好钟意。我个培茶芝士蛋糕绝对系我杯茶,芝士蛋糕同雪糕有微微嘅培茶味,雪糕有磨碎左嘅茶叶,所以有少少口感,不过我都系钟意个蛋糕多过雪糕,可能因为蛋糕下面有曲奇饼底,哩个系我至爱😆😆。

培茶芝士蛋糕
林屋抹茶芭菲