2009-11-05 193 浏览
见到城市花园酒店有以西葡为主题嘅自助餐,当然把握机会啦!成日听人讲话城市花园酒店装修过之后,环境好咗好多,而佢嘅自助餐亦好好,所以我同松松熊特意山长水又远去大拆一餐。去到时觉得环境都几新净,一入到去就已经见到只风干火腿喺度喇,一路转入去就会见到冷盘,包括有虾、翡翠螺、龙虾仔、蟹脚等,而另一端就会见到鱼生,再行就可以见到cold cut同沙律,接著嚟嘅就有一啲热熏,面部,雪糕柜,生果,甜品,朱古力喷泉及其配料等等。骤眼看,可以选择嘅食物都唔少,所以即刻开动。首先第一样攞嘅系西班牙火腿,有少少失望,因为之前睇宣传介绍时,明明话星期六、日系会有Jamón Ibérico嘅,但系嚟到时就发现其实只不过系Jamón Serrano,都无办法,惟有照食。可惜嘅系食时无咗好浓兼且系Jamón Ibérico独有嘅味,只有一般嘅风干火腿味。再加上唔觉得场内有好多人选择食佢,所以未到中间部分,所以食落比较硬,又唔够滑,的确有啲失望。唔紧要啦,试吓其他。冻虾反而几好,翡翠螺都好厚肉,龙虾仔就不过不失啦!鱼生方面,最好食嘅系三文鱼,够肥又够甜,有腩嘅效果。八爪鱼都唔错,但系吞拿鱼就好一般,食唔到吞拿鱼𠮶啲甘
见到城市花园酒店有以西葡为主题嘅自助餐,当然把握机会啦!

唔紧要啦,试吓其他。冻虾反而几好,翡翠螺都好厚肉,龙虾仔就不过不失啦!鱼生方面,最好食嘅系三文鱼,够肥又够甜,有腩嘅效果。八爪鱼都唔错,但系吞拿鱼就好一般,食唔到吞拿鱼𠮶啲甘甘哋嘅味。

Cold Cut同沙律方面,唔算试咗好多,但系觉得佢嘅薄切牛扒几滑,可以一试。另外比较感到意外嘅系佢哋嘅鱼春沙律好好味,因为啲鱼春整成一粒粒细细的立方体,同啲沙律一齐食几特别。

我突登试吓佢哋嘅薯仔丝炒马介休,味道特别,马介休脆脆的,好香口。可惜嘅就系烤乳猪好似出过一只就无再出,所以我无试到。但系松松熊试过都话几嫩口,唔错。

另外,我仲攞咗一块羊肉嚟食,肉味够,又唔会太熟,所以唔会太老,唔错。

同时,成晚有两个品牌嘅雪糕供应,一个系Dreyers,另一个系Haagen-Dazs。好彩第一轮出Haagen-Dazs时,我同松松熊都有食到Strawberry味,事关第二轮再出直到完场时,已经变咗Cookies & Cream,再见唔到Strawberry味。我都有攞Cookies & Cream嚟试,但系唔知系咪之前酒店方面处理得唔系几好,搅到啲雪糕溶溶哋,所以无食到。

甜品方面,试咗西班牙炖蛋同埋葡萄牙嘅木糠布甸,两样都整得唔错。但系松松熊就稍嫌木糠布甸嘅cream同木糠比例唔系太好,若果cream多啲会好啲!

与此同时,我哋都有试佢嘅朱古力喷泉,但系当然啦,呢样嘢无好唔好食,娱乐吓自己成分居多。我第一次喺食自助餐时食刨冰,但系啲冰可能唔够冰,keep得唔耐,食到未够一半就已经溶咗一大半。

最后,成晚比你饮冲柠茶柠水,都算唔话得。

整体上,自助餐嘅食物唔错,最好嘅系当晚嚟食自助餐嘅人全部都好有秩序,绝对无争嘢嘅情况出现,就连平时极受欢迎嘅Haagen-Dazs雪糕亦都有相当嘅存货喺度,所以可以慢慢叹。唯独系由book位到现场嘅staff态度/处事方式就认真麻麻,实在有待改进。
Jamón Serrano
海鲜
鱼生
葡式烤乳猪、薯仔丝炒马介休
朱古力喷泉
西葡及各式甜品
刨冰
无限饮用冻柠茶及Haagen-Dazs雪糕
2009-10-24
$230 (早餐)
海鲜
西葡及各式甜品