2022-10-23 969 浏览
《十三姨酸菜鱼 - 新蒲岗》香港真系越来越多食酸菜鱼嘅地方,行过每一区都总有一间喺左近🤔上个礼拜我同个朋友去咗新蒲岗𠮶边买嘢顺便食埋晚饭,喺Mikiki 入面就有好多唔同类型既餐厅,我地就系简左一间食川菜嘅餐厅,个名摆明车马就系食酸菜鱼㗎喇🤣所以我哋都唔使谂咁多,一于食酸菜鱼啦😋除此之外,我哋仲叫咗两款小食同埋一个甜品💁🏻‍♀️招牌十三姨酸菜鱼配水晶粉(2-3人份) $188基本上一份酸菜鱼已经可以比两个人当一餐咁食🐟鱼肉嘅份量好多,我哋两个不停食不停食都仲系食唔完啲鱼肉,调味好充足,每块鱼肉都有满满嘅酸菜味,而且质地好滑,so far我都食唔到有鱼骨,啱晒想食鱼,但系又唔钟意有骨头嘅人😎入面嘅酸菜味道都唔错,唔会太过酸抢咗鱼肉嘅味道,而我最钟意嘅系底下嘅水晶粉同埋芽菜,佢嘅水晶粉其实即系宽粉,烟烟韧韧好弹牙,我哋另外再加左$18叫咗份莲藕,啲莲藕吸晒汤都几好味😋💁🏻‍♀️手拍青瓜 $32作为前菜嘅手拍青瓜有开胃嘅作用,青瓜嘅大细适中,一啖一粒都几过瘾🤓不过如果个调味再调酸少少就更好啦🤓青瓜都几爽脆,口感唔错💁🏻‍♀️十三姨秘制鸡翼 $24佢嘅秘制鸡翼其实在于个腌料同埋调味粉,我哋叫咗一份细
《十三姨酸菜鱼 - 新蒲岗》

💁🏻‍♀️招牌十三姨酸菜鱼配水晶粉(2-3人份) $188

💁🏻‍♀️手拍青瓜 $32

💁🏻‍♀️十三姨秘制鸡翼 $24

佢嘅秘制鸡翼其实在于个腌料同埋调味粉,我哋叫咗一份细嘅鸡翼,一客三件😂其实唔系好够两个人分,不过我个朋友比较钟意食鸡翼,所以就让比佢啦😉鸡翼外皮都几脆,点少少干碟粉会好滋味,其实佢仲有大分比食客选择,不过我哋主要系想食酸菜鱼多,小食就少吃多滋味啦

💁🏻‍♀️红糖糍粑 $48

基本上每次食川菜我都会叫一份红糖糍粑,我个人好钟意食一啲烟烟韧韧嘅食物,红糖糍粑就即系长条型嘅糯米糍炸脆左后再点红糖👍🏻呢度一客有6件,作为甜品好满足

呢一餐饭食得都好饱,但系价钱一啲都唔贵,两个人夹埋食咗$310左右,平时喺出边食酸菜鱼净系一碟都二百几三百啦,价钱算系实惠,而且味道都唔错😉系一间性价比高而且可以再翻兜嘅川菜馆
2022-10-17
  • 红糖糍粑