最近无独有偶, 食得最多嘅就系印度菜. 搞到我都有少少腻!!不过朋友话今次呢间一定唔会令我失望, 所以我又再次踏足印度餐馆.滋味厨房Namaste Kitchen , 净系听个名系唔会估到佢系一间印度食馆.店内格局同普通餐厅无异, 装修都唔系偏向太印度风格.不过就好整齐, 枱与枱之间有足够空间, 感觉唔会局促.我地一行3人6:30pm去到, 可能太早, 只得我地呢一枱.餐牌上菜式选择多, 有中英对照. 部分更附有图片参考,.晚市套餐价钱很合理, 内里的𩠌菜看似也很合胃口, 所以我地决定order套餐, 再散叫少少, 可以3个女仔share.好多印度餐厅都会免费送一客胡椒薄脆, 而我最欣赏嘅系个带有梅子味嘅甜酸酱.套餐前菜拣左凯撒沙律个 沙律味道大致跟平时西餐馆食过嘅沙律差唔多. 不过呢个沙律顶顶个喥加左少少咸鱼, 个D咸鱼真系超腥. 平时最怕鱼腥嘅我真系投晒降.如果你唔想食咸鱼味凯撒沙律, 只要唔好拌匀, 直接”不”走顶顶个少少咸鱼就无问题, 唔会影响整个沙律味道的.再来串烧五香鸡件见到鸡件外层烧得有D干, 仲以为肉质会好嚡.但正好相反, 虽然称唔上嫩滑, 但都算肉比较软, 不会过硬.
店内格局同普通餐厅无异, 装修都唔系偏向太印度风格.
不过就好整齐, 枱与枱之间有足够空间, 感觉唔会局促.
餐牌上菜式选择多, 有中英对照. 部分更附有图片参考,.
套餐前菜拣左凯撒沙律
再来串烧五香鸡件
见到鸡件外层烧得有D干, 仲以为肉质会好嚡.
但正好相反, 虽然称唔上嫩滑, 但都算肉比较软, 不会过硬. 所以还不错.
主菜其中之一有牛肉翻炒, 好特别嘅菜味
呢个超惹味,味道好似烧汁咁, 酱汁浓郁, 而且肉质不韧. 配饭食一流.
唯一不足嘅系比较咸.
主菜其中之二, 有咖喱海鲜
呢个海鲜味比较淡, 而且香浓味较轻. 个人感觉一般, 不过朋友就好推介.
另单叫一个大虾玛莎拉咖喱, 呢个咖喱颜色比较红, 而且相比海鲜咖喱就味带酸, 唔知当中系未加左蕃茄去煮. 但就比较开胃, 稠密程度也较高.个人喜欢呢个多一点.
套餐选左一个跟饭, 饭粒是较硬, 而且加入左香料, 食个时会不时咬到硬粒香料.
所以牙齿不太好嘅要注意一下.
蒜味烤饼, 沾以咖喱一齐食真系无得输.
另单叫一个蒜蓉炒西兰花, 虽然简单, 但我地一致认为系最好味嘅, 因为真系炒得好香.
2015-07-04
  • 牛肉翻炒