2017-08-11
今日去咗禾𪨶邨商场帮啲细路买校服,顺便梗系去𠮶度揾食啦,𠮶度出名食肆多,都真系花都眼乱,见到有一间门口比较大,装修几特别,挂咗好多砧板系个墙壁上,仲有旧式街市档的灯饰,望下个餐牌,原来食物以茶餐厅为主,我同两个师奶,就入咗去试吓啦!一踏入门口,就有个着住制服嘅姐姐问我地几位,个阿姐见到我哋有个细路,就安排左一个卡位俾我哋,四个人坐都几松动!我哋睇下个餐牌,发现都有好多种类,先叫咗一个厨师煮意的「粒粒黑白浸时菜」,原来即系金银蛋时菜,个服务员就问我地要咩菜,佢就推介左今日最新鲜嘅白菜俾我哋,出嚟个卖相唔错,三色蛋切成粒粒,好啱送饭,菜汤又清甜,比起炒菜冇咁油腻,好啱夏天食!今次我最想推介系呢一个XO酱虾米肉松炒粉丝,炒粉丝唔系周围都有得食,粉丝上枱时,已经闻到阵阵的XO酱香味,睇落去就色香味俱全,粉丝食落去仲有黏口嘅感觉,味道比起炒面更出,值得一试,但粉丝太索油,如果一个人食,可能就比较饱肚!我哋仲叫左碟叉烧油鸡,烧味味道唔错,我地就估系自家制,埋单时,我就问带位个阿姐,佢话厨房系有烧炉,烧味每天新鲜制造!如果第日去开果头,都会考虑下买啲叉烧返屋企做𩠌!
如果第日去开果头,都会考虑下买啲叉烧返屋企做𩠌!