2023-11-08
food court食lunch就系贪快贪选择多,平就唔平得去边㗎喇,好彩味道都叫做可以接受,所以平日放lunch都会去下希慎food court。通常食嚟食去都系果几间,今日认认真真兜个圈,发现上完电梯2:00方向嘅角落头入边有间泰国嘢,见到嘅收银员同工作人员都系疑似来自泰国嘅姐姐,断估煮出嚟嘅嘢都几有泰国地道味道啩,所以前后点咗个「泰式肉碎煎蛋饭」同埋「泰式湿炒牛河」,再加个小食「芭堤雅烧鸡扒」。个「泰式肉碎煎蛋饭」坚系唔就住香港人一般食辣嘅程度,🥵辣到我系咁飙汗,但又辣得好过瘾,加上肉碎炒得好香口惹味,愈食愈想爬多两啖饭。「泰式湿炒牛河」都试咗几啖,唔系一般香港食开嘅河粉,呢只厚身阔身啲,而且唔系一条条,而系一块块,每块都被芡汁厚厚包裹住,味道自然唔使多讲,相当香浓。至于个「烧鸡扒」就无上面两款咁惊喜咁好食,冻嘅,本身又无乜味道,要靠泰式酸辣酱提味。整体嚟讲,佢啲粉面饭味道质素,绝对食得过,系可以encore嘅水准💪🏼。