2022-05-25
本来打算食老板娘米线,点知比啲Youtuber 一推,连外卖都要等个几钟。唯有转场食其他嘢,近近地去荃湾广场附近食,经过平日都要排队的「秘」今日难得不用排队,所以就入去一试。以食板烧吉列牛来讲,佢收费唔算贵板烧吉列牛$118点左餐之后基本上唔洗点等,因为啲嘢食一早已经预备好,净系摆盘就可以拎出嚟比客加左$38 转定食所以有汤&饭素饭&溏心蛋汤系非常之清淡,也喝不出有萝卜味,都唔清甜饭素又系无咩特别,饭素都系日式超市买开个啲味,饭系用珍珠米,软硬适中,不会太湿,饱满,粒粒分明,但无饭香枫糖流心蛋,都系无咩特别,无蛋味,无甜味,我仲食到有少少腥味?但同行友人则不觉吉列牛如图所示,切好一片比你自己烧自己控制唔烧太耐就可以烧到唔韧色泽红润,油脂分报得都均匀,烧香之后啲油花刚好但就有少少筋,同埋肉无咩牛味外层系薄薄的面包糠无特别调味,煎完有少少脆另外再点左个锅物烧牛肉野菜锅$98烧牛肉野菜锅就好普通,无转定食但都有跟饭牛肉煮到好淋,差唔多入口即化同上一样都无咩牛味,而且脂肪比例太高,太肥配料都多款,有金菇,菜,芋丝同萝卜所有配料都唔入味,萝卜唔清甜仲要有渣汤底最CP值最高,好重牛味,又唔会好咸配
今日难得不用排队,所以就入去一试。
以食板烧吉列牛来讲,佢收费唔算贵
板烧吉列牛$118 点左餐之后基本上唔洗点等,因为啲嘢食一早已经预备好,净系摆盘就可以拎出嚟比客
加左$38 转定食
所以有汤&饭素饭&溏心蛋
汤系非常之清淡,也喝不出有萝卜味,都唔清甜
色泽红润,油脂分报得都均匀,烧香之后啲油花刚好
外层系薄薄的面包糠无特别调味,煎完有少少脆
另外再点左个锅物
烧牛肉野菜锅$98
烧牛肉野菜锅就好普通,无转定食但都有跟饭
牛肉煮到好淋,差唔多入口即化
同上一样都无咩牛味,而且脂肪比例太高,太肥
所有配料都唔入味,萝卜唔清甜仲要有渣
汤底最CP值最高,好重牛味,又唔会好咸
配餐的饭同上,只系无左饭素
所以最后加左啲饭入汤做成汤饭,都系一个唔错的食法
两个餐都有附一碟小酱汁,咸咸地杰杰地,
板烧吉列牛可不点佢,但牛锅唔点佢就无咩味。
最后仲追加左个小食-脆炸虾波
一口size,外皮唔算得上脆,口感偏硬,有啲浆口痴牙
应该用天妇罗炸粉?但湿左先炸?
建议可另上,咁客人就可自己决定点几多
酱汁系偏甜但带有少少辣味
食落有啲似蜜糖芥末酱,质地就系千岛酱质地
脆炸虾球几弹牙,有虾味
总括,吉列牛石板烧可再试,其他就免了,可以唔转餐都得,因为无咩特别
其他石板烧系列可选
仲有啲饭类同小食
成餐饭虽然都系烧呀,锅呀,但油烟唔算太劲,起码个身无咩味
题外话/补充资料:
店员有点难缠,誓要我们先落单后入座,但我们还未决定好,加上基本上不用等,又无人排紧队,其实唔洗迫我哋落单。但入到去其他职员都系好正常