2015-08-30
今日同男友一齐重游我地约会的私房菜餐厅, 仲记得因为我当时咳到死死下, 佢就系OPENRICE揾到呢间药饍餐厅, 估唔到咁有惊喜, 今日再次登门造访, 决定试唔同既菜式.今日唔使同其他食客SHARE房, 餐厅比左全间房我地, 坐得好舒服, 好有家的感觉! 我地坐到咁上下就叫佢地可以上菜.介绍下D菜式, 头盘系黑松露北海道带子, 四喜酵麸 及 醉卥鲜鲍鱼.黑松露北海道带子:好大只, 只系轻煎, 外面香口, 里面鲜味!四喜酵麸:我一向都喜欢食呢个上海菜, 佢个sauce好好味, 所有配料都好入味!醉卥鲜鲍鱼: 鲍鱼本身好鲜味, 个sauce入哂味, 鲍鱼有够腍, 正呀!鲜胡椒蒜片老虎大虾, 个鲜胡椒蒜片就咁食都已经一流! 个味真系好香好惹味, 食落仲一D都唔辣. 个虾唔使讲, 劲鲜, 加埋D虾膏, 好得! 而佢旁边个沙律系用山楂汁, 一丝不笱! 好FRESH! 好食!虫草花淮山杞子百合炖螺头乌鸡汤, 哗! 好好味! 我平时系街唔会饮汤, 因为多数都系味精水, 但呢度个炖汤真系100%真材实料! 好得!XO酱爆海参, 我个人嘛嘛地海参, 因为佢食落无乜味, 又滑潺潺咁, 呢度菜我就一般, 食
今日唔使同其他食客SHARE房, 餐厅比左全间房我地, 坐得好舒服, 好有家的感觉! 我地坐到咁上下就叫佢地可以上菜. 介绍下D菜式, 头盘系黑松露北海道带子, 四喜酵麸 及 醉卥鲜鲍鱼.
食后感:食完呢9度菜我觉得好似食紧法国9度菜既感觉, 慢慢叹,附近又唔噪,佢遂碟上, 又制作精致, 我够胆讲佢呢度既食物质素好食过好多所谓6星级大酒店! 原来做中菜可似做到咁架, 值得去呀!