2024-03-13
久仰大名嘅拉面店😍朋友问我晚餐想食边一间拉面店,提出左几个选择,我一见到拉面来,二话不说即刻话要去呢一间!.唔好睇佢细细间,佢入面嘅装修超级用心,墙上贴满海报、又有旧式玩具摆设,彷佛回到昭和时代嘅日本🏯🎎 佢嘅menu 仲系行日本手绘设计 好cute cute 🥺由内到外都睇得出呢间舖头喺设计上放咗好多心机,应该系希望客人可以系怀旧日本风下品尝拉面🍜.大坑店主打豚骨汤拉面,而尖沙咀就主打牛尾汤同海老汤拉面。呢间拉面店同其他拉面店唔同,除咗基本嘅拉面选择软硬度,呢间嘅汤底可以拣浓度,钟意浓郁汤底嘅朋友啱哂😚.🔹极上海老吟酿拉面 🍤$104点餐嘅时候冇特别叫浓郁嘅汤底,估唔到一上枱已经闻到超浓郁虾味,如果叫咗特浓仲得了嘅😍Menu🔖: 日本直送嘅白虾头,虾米噌和日本清酒烹调.虾肉爽口弹牙,仲有阵阵嘅鲜甜味,咬落去好软口,浓郁嘅汤底尽吸鲜香虾汤嘅精华.🔹北海道牛乳忌廉鸡汤叉烧拉面 $98同海老汤一样 汤底真系💯店员捧个碗嚟个阵 已经闻到劲香本身以为牛奶汤底会好伏 点知仲有惊喜过海老汤🫦🥛牛奶嘅香味同鸡汤完美结合 牛奶顺滑得来仲带阵阵嘅解甜味 每一啖连汤食拉面都唔会觉得咸 好高质🤤.📍拉面来
🔹极上海老吟酿拉面 🍤$104
点餐嘅时候冇特别叫浓郁嘅汤底,估唔到一上枱
已经闻到超浓郁虾味,如果叫咗特浓仲得了嘅😍
Menu🔖: 日本直送嘅白虾头,虾米噌和日本清酒烹调
🔹北海道牛乳忌廉鸡汤叉烧拉面 $98
同海老汤一样 汤底真系💯
店员捧个碗嚟个阵 已经闻到劲香
本身以为牛奶汤底会好伏 点知仲有惊喜过海老汤🫦
📍拉面来 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道25-31号国际商业信贷银行大厦地下8号舖