可爱嘅名字,加上餐牌设计一眼就认得灵感系嚟自拼贴大师Mondrian,绝对系一间令人第一眼就有印象嘅餐厅。沿住扶手电梯嚟到Soho区士丹顿街,corner位置变成一间醒目嘅🇫🇷法式小餐馆Canelé。位置刚好又方便,楼下系open bar 与楼上亦有用餐位置,清凉天气亦可以到室外balcony用餐,感觉更似一趟悠闲小旅行。晚上嚟到室外位置都坐满了,坐到室内用餐正对著open kitchen,偶尔可以欣赏到厨师嘅制作过程。Dinner menu相当简单,有US black angus sirloin 及Boston marine lobster 两款main。贯彻法国人对面包果然系热情洋溢,面包部份亦不假外求,前菜系homemade sourdough,真心欣赏餐厅能有出品自家制面包配自家调配嘅紫菜牛油,小小点缀足够lighten-up整个体验(可能我太看重餐前面包lol)。前菜沙律简单到位,调味加少少walnut碎令口感同味道都很好。主角美国黑安格斯西冷牛扒,4成熟掌握得好,纹理分明肉嫩细致;至于朋友点嘅美国波士顿缅因州龙虾,浅浅一尝,口感好嫩滑弹牙,调味适中食到龙虾最原始嘅海鲜咸香。

法国人最重视嘅甜品时间,同样系homemade。 72% Valrhona 制成嘅Chocolate soufflé 甜苦浓度恰如其分;yuzu cheesecake 用上日本cc,香味醇厚柚子则带出清新。重点系两款都比预想之中轻盈,haha 挺好,至少减低咗我清盘后芽生嘅罪恶感。

题外话,fries n veggies 都系free flow,任君慢慢摸住杯底随便食个够,相当贴心。