💁‍♀️💁‍♂️ 20/6/2023(Tue), Dinner🍽今晚放工后💁‍♀️为食妙妙再同💁‍♂️A先生去到天后嘅食厦揾食,听闻呢度有间好chill嘅西餐厅,坐得舒服,食物又高质素,一于埋晚饭先返屋企啦😋。我哋被安排坐喺卡位,卡位嘅梳化🛋️濶落舒服,仲有一度金属网状嘅帘可以拉埋,更有私隐度👍。而今晚我地order咗:🔆 Sautéed Manila Clams($178)马尼拉蚬大只厚肉,用上白酒汁去煮。上枱时蚬肉刚熟,入口新鲜嫩滑。细嚼之下蚬嘅肉汁同海水嘅咸味喺口中爆发,加上白酒汁嘅香气,十分不错。🔆 Swimmer Crab Cake($188)极之足料嘅一件蟹🦀饼,煎得金黄香脆,用刀切开已经可以感受到蟹饼嘅脆度。切开后见到内𥚃就系满满嘅蟹🦀肉,一丝丝好清楚咁俾你见到,再混合有少少香草。蟹🦀️饼入口除咗外脆内软,每一啖都系充满蟹肉嘅湿润同鲜味。伴碟有红椒🌶️同梨🍐 chutney,系一个开胃菜,入口酸酸哋咁,果然够开胃。🔆 Whole French Sea Bass($288)原条海鲈鱼🐟煎香再伴以茴香以及蕃红花海鲜汤。鲈鱼鱼肉嫩滑,本身条鱼够晒肥美丰腴,所以食落油脂充足,连鱼皮都十分弹牙。

而今晚我地order咗:

🔆 Sautéed Manila Clams($178)

🔆 Swimmer Crab Cake($188)

🔆 Whole French Sea Bass($288)

原条海鲈鱼🐟煎香再伴以茴香以及蕃红花海鲜汤。鲈鱼鱼肉嫩滑,本身条鱼够晒肥美丰腴,所以食落油脂充足,连鱼皮都十分弹牙。茴香吸收咗鲈鱼嘅味道同埋海鲜汤嘅味道,食落都好好食。

🔆 Spanish Red Prawn Pasta($388)

上枱时橙黄色嘅意粉🍝香气十足,整碟意粉都系浓郁嘅虾🦐味,意粉煮得al dente又入味,每条都挂满酱汁。红虾🦐煮得刚好,嫩滑又弹牙,虾味够浓。虾头都唔好错过,入面仲有大量虾膏,鲜甜好味。

🔆 Yellow Arrow($78)

由菠萝🍍汁、橙🍊汁同埋西柚汁制作而成嘅mocktail,甜甜地又带西柚嘅酸味,平衡得唔错。

🔆 Sauvignon Blanc($82/glass)

清新微甜嘅白酒,配海鲜都唔错。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整体食评:9/🔟
❤🙆‍♀️(为食妙妙)整体食评:9.5/🔟
👉🏻 餐厅有两个户外嘅用餐区,夜晚食有少少微风都好chill,适合带埋宠物🐶🐱一齐开餐,十分pet friendly

A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 天后地铁站上盖有停车场🅿️,不远处既维园泳池有大量表位🅿️,只要唔系维园有展览/活动,不难揾到泊位。
👉🏻 天后地铁站过嚟都唔使5分钟路程,地铁、巴士、电车、甚至小巴都有唔少选择
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-06-20