食堂:KIN Food Hub 地址:鲗鱼涌英皇道979号太古坊德宏大厦2楼太古坊德宏大厦2楼呢个KIN Food Hub开咗1年左右,喺全港第一个旗舰食堂🍽,有超过40间米芝莲级数、喺亚洲具一定知名度同人气嘅餐饮品牌,占地18000呎,全场300个座位,以简约风格木系配上绿色植物🪵,仲有特大酒吧同开放式厨房,加上黑、白灰色嘅配搭装修环境,空间感极大。人流唔算太多可以喺度慢慢食嘢倾偈甚至做嘢,整体感觉型格新派✨,坐得格外舒服🥰,而揾位坐低之后Scan QR code,叫完嘢食就会有专人送过嚟,非常方便🤓有别于传统餐饮业嘅营运模式,KIN Food Hub致力推广可持续发展原则♻️,透过食堂运作、食材选购、餐厅合作等方面提倡减废、公平贸易同环保👍,希望透过小小嘅改变,改善香港人嘅饮食习惯✝️Potaupho越式番茄蟹肉汤粉 $108汤粉用咗番茄同蟹熬煮汤底🦀,鲜味十足又唔会太浓味,茄香仲带嚟开胃嘅滋味😋,配上蟹肉、越南扎肉、鱼片、猪肉碎同好似米粉咁嘅汤粉,份量都几多,如果额外加多少少炸蒜口感层次应该会更加丰富✝️Kelly's Cape Bop无饭走地鸡肉紫菜卷 $88由过去连续8被米芝莲推介
食堂:KIN Food Hub
地址:鲗鱼涌英皇道979号太古坊德宏大厦2楼

✝️Potaupho越式番茄蟹肉汤粉 $108

由过去连续8被米芝莲推介嘅韩式品牌提供,用咗KIN Eggs有机鸡蛋取代白饭整成蛋丝,配埋无激素鸡肉整成嘅炸鸡柳🐔、蔬菜🥬、腌萝卜等配料,健康得嚟仲无味精,有丰富嘅蛋白质同纤维营养👍,食落好惹味,不过一咬啲蛋丝就散晒食得有啲论尽

✝️炙烧可持续帝皇三文鱼寿司 $68
帝皇三文鱼嚟自纽西兰嘅「最佳水产养殖规范」(BAP)同水产养殖管理委员会(ASC)认证养鱼场🐟,可以话喺「可持续海鲜」,因为养殖过程合资格咁减少对环境嘅负面影响。喺炙烧过嘅三文鱼上加咗沙律酱🔥,配埋爽脆葱花同京葱丝,鲜香出众,有种令人食唔停口嘅感觉😆

甜品叫咗杂莓窝夫($60)同芒果糯米饭($62),前者喺微脆松软、用杏仁奶、杏仁牛油同无麸质面粉整成嘅窝夫上面🧇,放上士多啤梨同士多啤梨酱🍓,加上忌廉同无添加糖比较淡味嘅杏仁雪糕🍨;
后者用咗烟韧糯米饭加上甜香椰浆同白芝麻,衬托起充满芒果甜香但食落微酸嘅芒果🥭,或者呢个时候唔喺当造期,不过夏天食呢两款甜品又真喺几透心凉❄️

饮品叫咗个浓缩咖啡汤力($30)同士多啤梨抹茶拿铁($60),前者用咗越南SOE、可持续种植嘅有机咖啡豆🇻🇳,加上Tonic Water同冰块整成🧊;口感独特又有汽,阵阵咖啡香味依然喺口腔徘徊;
后者用士多啤梨、牛奶同抹茶整成🍵,颜色层次吸引,饮落舒服唔会过甜,抹茶爱好者必试😝
2023-09-28