2021-05-21 1367 浏览
以前居住加拿大,经常会去唐人街食越南火车头汤河,因为个汤底实在太好味。后来返嚟香港,十几二十年都揾唔到一间越南河系好食,问题都系出晌个汤底度。搞到每次返加拿大渡假,第一餐都必定要食火车头嚟止瘾。直到发现居住地方附近有一间叫“月桥“嘅Pho店,当然走去试试佢。再三强调,“汤“系一碗粉面嘅灵魂,直接决定好与坏。乜都未食先饮一啖.......。系啦,就系呢个汤嘅味道。一饮就知系用牛骨长时间煲过,先有呢种鲜味,同埋饮完之后唔口干。同埋佢啲配料如牛肉牛腩等等,冇比少你,真系好大碗。呢度嘅火车头绝对好过锦X同埋其他同类“嘅地方。一定系No.1嘅推介。相比之下,其他小食例如春卷同法式猪扒饱虽然都唔错,不过都有少少比下去。我都仲未试佢个越南咖啡。所以“欲罢不能,必定再来“。

我都仲未试佢个越南咖啡。所以“欲罢不能,必定再来“。
2021-05-21
  • 火车头汤河