2022-09-02
大埔又点止一间好食嘅黄店😩今次同大家介绍可能系全香港最好食嘅红枣糕,未喺大埔实习之前已经试过呢间黄店好正😍虽然大埔就有啲远🥺但去到一定会去食😆铺头真系好多心机,以为例汤通常都系个几味,但佢哋竟然会详细介绍汤嘅材料同功用😚我哋个日饮嘅系繁花汤,有去湿消炎防蚊驱风作用🦟我哋嗌咗一个饭餐同几个小食share🥰清汤牛腩饭 $50⭐️⭐️极度推荐 ⭐️⭐️牛腩份量多,而且炖到好腍😍萝卜清甜无喳入味🥕汤牛味浓郁,饮得出零味精!通常都将碗饭倒入去,当汤饭食🤣红枣糕 $7/一件 $50/一盒⭐️⭐️极度推荐 ⭐️⭐️睇网上访问师傅系参考咗清朝满清镶红旗嘅传统红枣糕做法,仲话有大集团想用200万买佢嘅食谱😨红枣糕质地有少少似cheese cake,口感线密,好香红枣味,唔会好甜。堂食都唔够,一定要外卖多一底返屋企😤铺头嘅员工唔多,但佢哋都好有礼貌。见隔离枱一挥手落单,姐姐已经问佢今日系咪又食支竹蝴蝶腩,就知道有好多熟客仔,充满人情味💛讲个笑话系临埋单对眼不停标眼水,以为系实习太攰,但发现男朋友都喊晒口,原来铺头系到切紧洋葱🫠和畅金厨大埔南盛街17号南盛楼地舖
清汤牛腩饭 $50
⭐️⭐️极度推荐 ⭐️⭐️