📍新景园咖喱小厨 - #YFF湾仔 💛-可能系全香港最好食既咖喱猪扒饭⁉️次次经过湾仔都想帮衬呢间良心小店 但次次行到门口见到大排长龙就逼住放弃😟 有晚谂住黎买外卖食 点知又卖晒🥲摸左唔少次门钉之后 呢次终于食到 😤但其实都排左成个钟先成功入座 仲要系平日非繁忙时间😨如果大家想食记住要预好啲时间!-🔸咖喱猪扒饭 ($90)咖喱汁味道好香浓‼️唔算好辣 但又唔系日式咖喱𠮶只甜 佢系港式既咖喱 微辣味道 非常惹味 送饭一流😛薯仔煮到好绵好入味!索左啲咖喱味 配饭食真心冇得输!猪排劲大块 铺满晒成个碟 食落好松软 唔会话韧唔咬唔开👍🏻但又食得出唔系松肉粉做出黎个只味道😜沾埋啲咖喱汁食 夹到不得了🤤 呢到既咖喱猪扒饭果然名不虚传🍛😚至于份量方面 一上菜见到碟饭我呆咗 心谂块猪排大到成个碟咁点食得晒… 结果同预期一样 未食晒已经饱到上心口🥶-🔸干炒牛河 ($82)睇相都见到碟干炒牛河唔会话好油 炒到好干身 条条分明 完全冇一patpat既情况出现 每条都炒到上晒色👍🏻味道方面 调味做得几好 豉油味几出 又带有镬气既焦香感😆 配料牛肉大大旧 咬落腍滑 份量几多 而且唔会话腌到好咸😗成碟牛河份量都非常足
📍新景园咖喱小厨 - #YFF湾仔 💛
可能系全香港最好食既咖喱猪扒饭⁉️
摸左唔少次门钉之后 呢次终于食到 😤
🔸咖喱猪扒饭 ($90)
咖喱汁味道好香浓‼️唔算好辣 但又唔系日式咖喱𠮶只甜
佢系港式既咖喱 微辣味道 非常惹味 送饭一流😛
薯仔煮到好绵好入味!索左啲咖喱味 配饭食真心冇得输!
🔸干炒牛河 ($82)
睇相都见到碟干炒牛河唔会话好油 炒到好干身 条条分明
完全冇一patpat既情况出现 每条都炒到上晒色👍🏻
味道方面 调味做得几好 豉油味几出 又带有镬气既焦香感😆
配料牛肉大大旧 咬落腍滑 份量几多 而且唔会话腌到好咸😗
成碟牛河份量都非常足 男仔食晒成碟都饱到上心口🤰🏻
但绝对唔系食到好油好济既感觉 而真系被份量填饱😳
🔸冻奶茶 ($19)
奶茶冇得跟餐 单价唔算平 但听讲出名所以我地都有叫杯试下
第一啖饮落奶味比较重 但唔会好抢茶味👍🏼平衡得几好
出色既位系佢冇茶叶既苦涩味😗
坊间既奶茶好多时浸泡茶叶既时间同份量 或者茶同奶比例 控制得唔好 所以好易会饮到茶叶既苦涩味 但呢杯就冇👍🏻
极度推介钟意饮奶茶既朋友黎到一定要试下😆
呢间餐厅野食既份量偏大 如果女仔细食啲既话 两个人食一个餐都ok👍🏼但要记住想堂食既话 餐厅系有最低消费既
所以细食既朋友想黎两份食就可能要买外卖喇 (仲要平啲🤪)