2010-08-02
睇到有人 comment 焗猪扒饭唔得我好 surprised. 如果有朋友问我, 其他我唔敢介绍, 但我一定会介绍人食呢度既焗猪扒饭及焗田螺. 我虽然唔系成日去, 一年可能只有两三次. 但每次都风雨不改叫焗猪扒饭. 足足有二十年 ( 唔计小时候家人星期日带去食 ) . 色,香,味二十年如一, 无一次系令我失望, 无论堂食或外卖.我认为佢既焗猪扒饭系现时全港最好食 : 扒面外层包住一层簿身面包糠?( not sure ) 少脆, 系焗出来果种脆. 扒身少厚, 瘦身但好淋. 深红色 ( 没有半点带橙色 ) 既汁唔酸偏向甜, 饭底应该系用蛋炒过再加猪扒一齐焗, 香软既饭唔散, 质地及形状有D似意大利饭但无咁 sticky. 老牌既港式西餐厅同区既有佢同皇后, 天后区还一间叫英皇餐厅. Queen's 巳转营左好耐, 味道亦一齐转哂. 天后英皇餐厅亦结业多年. 小时候星期日去可以食一个黑椒牛柳或到太平馆食烧乳鸽瑞士鸡亦简直令人兴奋, 最怕话要去饮茶.今时今日食扒有好多 choices i.e. Outback. 但如果你用 Outback 既扒 compare to 黑椒牛柳或金雀安格斯 t
今时今日食扒有好多 choices i.e. Outback. 但如果你用 Outback 既扒 compare to 黑椒牛柳或金雀安格斯 then it's not fair.
响金雀你大至上会见到四种类型既客人 :
第一种系六十年代既人, 一块牛柳的确令佢地最回味无穷.
第二种系第一种人生既仔女, 我系其中之一, 佢地会带住自己既男女朋友, 老公老婆甚至仔女朋友公司同事. 回味小时候之余亦希望身边人任一起感受到.
第三种系因为花样年华及2046而慕名而来既朋友.
第四种系游客.
的而且确, 花样年华及2046才令金雀广为人知, 但其实我想讲既系, 响花样年华及2046, 黄家伟应该冇讲过金雀每一样食物一定好好食. 如果你系第一二种人, 你应该都唔会叫花样年华餐或 2046餐.
虽然金雀下面写住牛柳之家, 但我只会推介金雀既焗猪扒饭, 因为真系自己食过之中最好既. 佢既牛柳, 牛扒或安格斯 rib eyes 我都有食过, okay 好食, 但响今时今日 openrice 里面咁多挂正主打菜式既餐厅, 金雀下牛柳之家既主打, 同某D响呢度 search 到既乜乜出名餐厅一样, 唔算特别出色, 但百几蚊货式就算交足功货. 反而, 最震撼我既仍然系佢比牛扒更平既焗猪扒饭.