6天前
我哋又去食日本嘢啦!😜 今次黎到博多炉端烧😝体原来餐厅厨师喺嚟自九洲嘅日本人🇯🇵 食物款式同口味都系九洲风味😋 而且大部份食材都系嚟自日本😋仲有劲多日本客人帮衬😝店员当日好细心咁介绍食物又会翻译俾厨师听我哋嘅需要👍🏼劲nice🥳🥳⸝⸝⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚二人套餐($1280)1️⃣ 博多前菜2款金平根菜🥕:金平根菜系日式传统家常菜😊各种根茎类蔬菜切成丝☺️用酱油、糖、味醂等调味拌炒🍳口感脆嫩☺️仲有芝麻香味😊蕃茄芫荽沙律🍅🌿:新鲜既蕃茄同芫荽🤩简单既调味🤓清爽可口😝解腻又清新。2️⃣ 酒肴- 盐辛墨汁鱿鱼🦑:浓郁的墨汁包住著爽脆既鱿鱼😚咸香咸香😝口感丰富😚几有咬口🤩柚子鱿鱼盐辛:呢款多咗几分清爽感☺️ 柚子皮既清香中和咗盐辛既咸味🤨非常开胃!👍3️⃣ 烧蝾螺🐚:新鲜的蝾螺😉经过烧烤😝鲜味更加突出😍清洗得好干净☺️配上特制酱汁😇口感非常爽口😋 不过酱汁偏苦😕睇吓大家接受程度有几高🤣4️⃣ 博多鸡颈肉拌蛋黄柚子醋🐔: 用咗博多地鸡😆鸡颈肉口感非常特别😍脆嫩有嚼劲😋搭配蛋黄和柚子醋😘味道更加丰富😛酸甜可口😏非常开胃🤩5️⃣ 烧野菜 (当日决定)烧茄子🍆:烤得超
二人套餐($1280)
1️⃣ 博多前菜2款
5️⃣ 烧野菜 (当日决定)
烧茄子🍆:烤得超香🫣上面铺咗一堆木鱼丝😍内里软糯🤭入口即化😋 简单的调味🤭更加能够凸显茄子既鲜甜🤗连唔系好食茄子嘅Mr.Mochi 都食晒🫣
6️⃣ 极上和牛牛舌🐮:和牛牛舌的油脂丰富🤫入口即化🤓肉汁香浓😋 烤得啱啱好😝外脆内嫩🤤
7️⃣ 福冈柳川名物蒸鳗鱼饭🍱:鳗鱼肉质细嫩🤓加埋调咗味嘅米饭🍚口感黏糯🤓用蒸笼嘅煮法可以保留鳗鱼既鲜美😙 每一粒米饭都吸收晒鳗鱼既酱汁☺️
8️⃣ 甘味(2款甜品)
天神布甸(自家制)🍮:滑嫩的布甸🥹入口即化😉甜而不腻😋 店员推介九州食法☺️将柠檬汁滴落啲盐度😊再捞匀至啲盐溶晒🍋🧂 𢳂一羹布甸🥄再将匙羹背面点一点啲盐柠檬汁一齐食😝会食到第二种味道🤤
福冈太宰府名物梅枝饼(红豆饼)🌸外皮酥脆🤓内馅香甜😏带有淡淡的梅子香气🌸 作为餐后甜品😏非常满足!
9️⃣ 白桃梳打🍑 & 青苹果梳打🍏:两款梳打都非常清爽🤓白桃梳打香甜可口☺️青苹果梳打酸甜清爽😉
📍: 尖沙咀金巴利道82A-84A号金阁大厦地舖
🚇 港铁佐敦站D出口,步行约8分钟