2023-04-18
成日都讲话要试Associazione Chianti嘅Fiorentina, 终于揾咗个特别日子试试佢 Menu选择唔算多, 侍应建议share食嘅话可以Antipasto, Primi, Macellaio, Contorno各一款, 不过我地食量唔大, 就舍弃咗Primi (First Main, 即系pasta类), 2个Antipasti, 1个Macellaio, 1个Contorno同1个甜品, 甜品比pasta重要落单之前送上香草面包同萝卜青瓜, 个dipping sauce几creamy, 橄榄油加盐比陈醋更显面包牛油香 Carne Cruda / 托斯卡尼牛肉他他配 Carta di Musica 脆饼Carne Cruda指生肉, 即埸加入香草碎、葱粒、干葱粒、芥辣、盐同黑椒, 搅拌完加入脆饼伴碟, 纯小麦嘅香脆加埋少少咸嘅生牛肉香, 调味同平时嘅Beef Tartare非常唔同Salumi Misti / 精选意式火腿 - 中规中矩嘅cold cutsBistecca alla Fiorentina / 1000克厚切佛罗伦斯T骨牛扒 - 切开前会畀你先打卡影相
Bistecca alla Fiorentina / 1000克厚切佛罗伦斯T骨牛扒 - 切开前会畀你先打卡影相, 唔好睇佢外表好焦黑, 入面仍然非常粉嫩juicy, 经过12-20日熟成后肉味更浓, 外层满满腌料经大火烧到焦脆, 喜欢炭火香一定要食边位, 西冷肉味浓郁有嚼劲, T骨另一边牛柳位好软稔有奶香, 贵但极之出色
如果阁下系牛魔王, 我就唔建议3位或以上分享, 呢到2个人啱啱好够满足🤭
Broccolini / 烤西兰花苗 - 加咗配菜解腻, 正常发挥 经餐厅"Wine guy"推荐, 冇拣到Chianti, 反而呢支意大利 Stefano Amerighi Cortona Syrah 2017, 唔似一般syrah, 偏full bodied同黑莓果香, 中段有D木同朱古力味, 单宁同余韵适中, 同牛扒十分衬
最后有送到Biscotti (意式杏仁脆饼)同2款餐后酒, 想甜就黄色嘅自家制Limoncello(柠檬酒), 想带苦回甘就Amaro(草本苦酒), 店员讲笑话苦酒同人生差唔多, 都系有苦有甜, 共勉之😉
题外话/补充资料:
唯一要吐糟就系酒杯太厚🤣