2021-04-19
成日行过搭电车经过都会见到呢间新加坡菜排哂长龙,无论食lunch或者下午茶时间情况都差唔多,好彩今日终于都有机会试到喇!一嚟到间铺就已经见到一条长长嘅人龙,咁啱个天有少少毛毛雨,员工都有心即刻出嚟俾遮我地,𠮶下真系好warm!等嘅时候都忍唔住望下个铺面设计,全玻璃嘅入口非常有简约风,好啱打卡。虽然条龙好长,但其实最后只系等咗20分钟就有得食,比想像中快好多。Nonya Laksa Lemak ($98)呢个叻沙可以话系香港食过嘅最好味。佢比较贴近正宗嘅风味,椰香同辣味都好够,又唔会互相抢咗大家嘅味,成件事好balance食落去都好舒服。同行嘅朋友转咗个面底做egg noodle,我觉得食番rice vermicelli 会比较啱番个叻沙。仲有值得一提,碗叻沙有好多虾,可以话非常足料。Iced Tea with Lime ($28/ $15 with set)食叻沙加呢杯冰茶可以悭番十几蚊,好抵试。冰茶因为加咗lime 非常醒胃,如果嚟之前行到好热,呢杯冰茶绝对适合。如果可以将甜度减低少少,相信会更贴近香港人口味。Kaya Toast ($38)嚟嘅人眼见十个有八九个都会叫咖央多士。首先
Nonya Laksa Lemak ($98)
Kaya Toast ($38)
嚟嘅人眼见十个有八九个都会叫咖央多士。首先佢卖相已经好吸引,其次咖央嘅椰香好重,加上佢非常滑,配合埋个多士可以话系好夹。我之前都好少食咖央多士,但呢个真系令我完全爱上,推介!
坐落系电车站旁嘅地段,呢个价值有呢个质素可以话系难得,经过开嘅呢间绝对唔会令你失望。