2018-12-28
我自己本身係個拉麵愛好者,有拉麵既地方就一定有我。但係講真係香港好食既拉麵真係唔多,而且通常係香港食一碗拉麵價錢都唔平。最近就比朋友帶左去呢間位於大坑既 「凪ラーメン」。雖然成日經果頭,但係唔講都唔覺果度有間拉麵舖。呢間拉麵舖既本店係日本新宿,而香港呢間係少數分店其中一間。舖頭入面唔算大,做麵師傅好似都係日本人。舖頭入面有幾款長駐拉麵同埋周不時都會有限定味道既拉麵,而我今次就簡左試佢款黑骨拉麵。 呢款黑骨拉麵唔算大碗,入面算係幾足料。首先當然要講下個麵啦!今次我簡左佢既普通麵,麵既口感一般,但食落唔會太濟。另外叉燒食落去口感唔錯,肉質鬆軟。黑骨個湯幾特別,帶有濃烈既芝麻味,拉麵中間亦都有啲好特別既蒜粒同類似芝麻咁既蓉,撈埋蔥粒同湯一齊飲用絕配來形容絕對不過分!不過個湯算係幾濃,未必啱個個人口味。但係個湯既最特別之處就係佢每淡飲落肚都好暖胃,飲完之後個胃幾舒服。 總括而言,呢間舖頭既拉麵同香港其他地方既拉麵極之不同。除左佢本身帶有正宗日本拉麵特色之外,佢既配料都係較優勝。佢既麵唔會食完之後有好濟既感覺,另外湯雖油膩但不會有油到粉的感覺。不過價錢不便宜,約100蚊一碗,但價格與食物質量
總括而言,呢間舖頭既拉麵同香港其他地方既拉麵極之不同。除左佢本身帶有正宗日本拉麵特色之外,佢既配料都係較優勝。佢既麵唔會食完之後有好濟既感覺,另外湯雖油膩但不會有油到粉的感覺。不過價錢不便宜,約100蚊一碗,但價格與食物質量絕對成正比!鐘意食拉麵既朋友絕對值得一試!