2023-05-18
系Mirror@AK江𤒹生开嘅日系甜品店,主打京都风甜品,更请来前四季酒店饼厨主理。店名「雪月花」出自日本诗人形容为大自然美景,希望舖头营造一个舒适空间。店内走日系京都风,设有日式榻榻米地台+猫猫摆设,女仔可以打卡!见到好多人带埋mirror成员嘅布公仔打卡😂留意!有最低消费:每位1杯饮品+设加一👓 NEKO芝麻刨冰 $108有4款刨冰,「NEKO芝麻刨冰」系以AK爱猫「芝麻」为灵感。芝麻汁用黑芝麻磨成,几香黑芝麻味,附上炼奶可以食到一半倒入内里冇芝麻汁嘅刨冰;刨冰里面系豆腐味雪糕+疑似蒴饼物体??豆腐味雪糕清新好食!有约5块蒴饼物体,但似啫喱质地少Q弹,唔算好食,唔通因为冇咗黄豆粉?采用日本温泉水制冰,天然碱性可令刨冰更顺滑,但…觉得同普通刨冰质感冇乜分别,纯粹冰够碎👉🏻👈🏻卖相好靓的确好啱打卡🐱评分:7.5/10👓 羽衣抹茶味刨冰$98好甘香嘅抹茶酱好食,有驻茶师会即打幼滑羽衣抹茶。 topping仲有红豆+少少奶盖状好食嘅cream+2粒猫猫饼干;刨冰里面同样系雪糕+疑似蒴饼物体,但用上云呢拿雪糕,味道似平价云呢拿雪糕普通,相比下豆腐雪糕较为好食。我同朋友各自喜爱上面两个款式!评
留意!有最低消费:每位1杯饮品+设加一
👓 NEKO芝麻刨冰 $108
卖相好靓的确好啱打卡🐱
评分:7.5/10
👓 羽衣抹茶味刨冰$98
我同朋友各自喜爱上面两个款式!
评分:7/10
👓十胜红豆抹茶年糕汤 $78
呢款几有质素,日式味浓!有驻茶师会即打羽衣抹茶,抹茶够甘苦香茶味,唔会有任何奶沟淡;两大旧软糯年糕,平时比较少机会食到,年糕本身无味,靠香甜日本红豆+甘香抹茶互相配搭
评分:7.5/10
👓<岚山> 焙茶心太软伴柚子薄脆 $90
即叫即焗,有心太软应有啲流心状态,摆碟靓,有罐头桃粒+外表似花胶但味道似橙香嘅薄脆片,脆片味道系唔差嘅
心太软整体偏甜🙈吾算浓郁焙茶味,少咗个阵茶香🙈
评分:6/10
👓抹茶latte $45
系正宗抹茶甘香嘅味道,比较日本传统净抹茶,唔够奶唔够拿铁feel,未必个个钟意呢种偏甘嘅味。
但始终有最低消费,想嗌杯饮品凑够数又经济一点,系个选择