2021-05-01 135 浏览
提起台式甜品,点少得芋圆呀?相信大家都会谂起鲜芋仙,但系饭后时间都真系超级多人,今日唔想排咁耐,所以转移去尝仙,铜锣湾店店个位好似唔系好多人知,所以暂时都唔会爆长龙,同埋啲人都系外卖居多。店子标榜用台湾大甲芋头制作烟韧芋圆、芋泥,可以拣豆花、冰、仙草等等,好多选择。招牌烧仙草 $49配料有芋泥、芋圆、珍珠、红豆,芋泥好似雪糕球咁喺面,口感绵密;作为主角嘅烧仙草就够哂味兼好滑溜,满意;珍珠略嫌唔够烟韧;芋圆就够烟韧但味稍稍不足,反而红豆有惊喜,豆味足又圆润。五式豆花 $56可以自己拣五款配料,芋泥、芋圆、红豆、珍珠、小丸子,基本上我哋拣嘅系同上面一样,不过多咗小丸子,都系增加咬口。豆花有微微豆味,都算滑溜(始终港式豆腐花无得输),但热食感觉良好。杏仁布甸一号杏仁豆腐真系好两极,一系好钟意,一系就讨厌,同台朋友一起个话ok,一个话味好假,所以真系亲身食,有水蜜桃、芋圆、椰果,罐头水蜜桃就唔得我欢心啦~门口相

招牌烧仙草

招牌烧仙草 $49