2022-11-30
餐厅名「八时」嘅由来系因为店家坚持长时熬煮陈年仙草干8小时,以无碱的方式制作,让仙草本身释放胶质凝结成冻,又天然又健康,与别不同,一直好想试。今次试咗打卡一流嘅抹茶燕世雪花盛盘,好出名既烧仙草盛盘,加上2杯饮品 - 白玉燕世仙奶茶(冻)以及圆仔红豆紫米牛奶(热)。抹茶燕世雪花盛盘用整块仙草制成雪花冰,完全冇加糖水,雪花冰呈丝状,口感软绵绵,可以加埋花奶一齐食,雪花冰下面仲有冻仙草,口感烟韧,卖相同口感都一流👍🏻烧仙草盛盘一开始仙草系液体状态,再慢慢凝结成冻,非常特别,食到仙草有种回甘嘅味道,咬落去烟韧又滑嫩,食完一啖会想再食😋。芋圆同理薯圆非常烟靭同比平时食到嘅大粒,咬落去食到少许芋头同埋番薯嘅微粒,我哋最后加钱额外encore 芋圆。饮品白玉燕世仙奶茶入面嘅配料有白珍珠、仙草、燕麦颗粒,非常丰富有口感,烟靭天然无添加嘅白珍珠同埋滑嫩嘅仙草,加上燕麦颗粒有咬口,层次感丰富。圆仔红豆紫米牛奶系一个好健康嘅选择,同样配搭丰富。
抹茶燕世雪花盛盘
烧仙草盛盘